3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Ивайловград - крепост Лю...

Price comment  Цена:
адрес:
Ивайловград
имейл:
tic_ivaylovgrad@abv.bg
телефон:
00359883460097

Изходната точка на този маршрут е центъра на Ивайловград. От него се насочваме към неповторимия по характера си квартал “Лъджа”, запазил в себе си духа на вече отдавна отминали времена. Най-емблематичното събитие, на което можете да присъствате тук, са кукерските игри, организирани на Трифон Зарезан (14 февруари е и официален празник на Ивайловград). Определено няма да ги забравите!

От “Лъджа” маршрутът ни отвежда до още една забележителност от национален мащаб - Вила Армира. Открита през 1964 година по време на изкопни работи, тя е най-добре запазената извънградска къща от римската епоха не само в България, но и на Балканите. На впечатляваща площ от 2200 квадратни метра са разположени жилищни постройки, издигнати около вътрешен двор с басейн, и стопански сгради. Вилата се отоплява с хипокауст (подово отопление), а помещенията й са покрити с разкошни мозайки.

От Вила Армира маршрутът ни отвежда до манастира “Св. св. Константин и Елена”. Той е единствената обител в общината, представяща достиженията на възрожденската архитектура. Основан по време на разцвета на Второто българско царство през XIII и достигнал апогея си през XIV век, за кратко манастирът се превръща в митрополитски център. В столетията на османското владичество е разрушаван поне два пъти, за да бъде възстановен през 1872 година. От този период до наши дни е оцеляла само главната църква, представляваща трикорабна псевдобазилика, без аналог в региона.

Преходът продължава през характерния за Източните Родопи “мек” релеф с ниски възвишения, покрити с хубави гори и големи поляни. Минава се покрай Атеренската река и Атеренския мост, а на около километър преди крепостта се пресича и обезлюденото село Рогозово. В тази си част трасето е сравнително стръмно, тъй като пътеката се изкачва по стратегическата височина Градището, на която е разположена Лютица - една от най-големите и добре запазени средновековни крепости в България.

Заради красивият бял мрамор, от който е изградена, Лютица е известна и като Мраморният град. В сегашния си вид е построена през XII-XIII век, заради което е наричана и Калоянова крепост. Богатите археологически находки доказват, че Градището е обитавано от първото хилядолетие преди новата ера. През по-голямата част от Средновековието Лютица е епископски и архиепископски център. Когато през XVIII век губи ролята си на стратегическа крепост, тя опустява и от жив град се превръща в легенда...

  • Маршрути
  • Крепости
Ивайловград - Забележителност Маршрут Ивайловград - крепост Лютица - Снимка 1 Ивайловград - Забележителност Маршрут Ивайловград - крепост Лютица - Снимка 2 Ивайловград - Забележителност Маршрут Ивайловград - крепост Лютица - Снимка 3 Ивайловград - Забележителност Маршрут Ивайловград - крепост Лютица - Снимка 4 Ивайловград - Забележителност Маршрут Ивайловград - крепост Лютица - Снимка 5 Ивайловград - Забележителност Маршрут Ивайловград - крепост Лютица - Снимка 6 Ивайловград - Забележителност Маршрут Ивайловград - крепост Лютица - Снимка 7