3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Иваниловски водопад

Price comment  Цена:
адрес:
Иванили
имейл:
телефон:

Красивият Иваниловски водопад и неговият вечен спътник – езерцето, в което се разбива, се намират в област Габрово, между малките селца Иванили и Солари. До там се стига като се поеме по посока двете селца. След като се подмине Солари има остър завой и мост, след който се отбива по черния път в ляво. За двадесетминутен преход се стига до прекрасна, гориста местност, изпълнена със свежест и обещание за още красота. Тя е знак, че сте на прав път - минавайки през нея следва пътека, водеща надолу, която стига директно до водопада. Самата пътечка не е много стръмна, но и не винаги е лесна за намиране – най-сигурни упътвания може да се получат от услужливите местни хора.

Самият водопад е около 7 метра висок – водата пада от скалистото корито право в обятията на сърцевидното езерце, чакащо отдолу. Реката се влива в Янтра скоро след това– около 300 метра напред. Непосредствено до водопада има и огнище, построено за тези, които искат да отдъхнат и да се насладят за по-дълго на красотата на природата.

Водопадът се различава основно в едно нещо от доста от своите събратя - реката е винаги пълноводна, което го поддържа вечно буен и препускащ. Това прави водата в езерцето много свежа, но къпането може да крие опасности, тъй като често попадат остри клони, довлечени от реката, които засядат в речното корито.

  • Водопади
Иванили - Забележителност Иваниловски водопад - Снимка 1 Иванили - Забележителност Иваниловски водопад - Снимка 2 Иванили - Забележителност Иваниловски водопад - Снимка 3