4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Историческа Забележителност
Ивановски скални манастири

Price comment  Цена:
2
адрес:
Иваново
имейл:
pr@museumruse.com
телефон:

Ивановския скални манастири са разположени в поречието на река Русенски Лом, на няколко километра от с. Иваново и на 18 км. южно от град Русе. Отбивката за Ивановската скална обител е от с. Иваново. Ивановският скален манастир е основан през 20-те години на 13в. от монаха Йоаким, който заедно със своите ученици построил първата скална църква. Тя, заедно с останалите църкви в местността образуват скалния манастир "Св. Архангел Михаил". През целия период на Второто българско царство манастира е поддържал трайни връзки с царския двор в Търново. Негови ктитори са били царете Иван Асен ІІ, Иван Александър и други представители на владетелските семейства, на които са запазени ктиторски портрети. Дори цар Георги-Тертер I в края на живота си се замонашил в една от килиите на манастира и завършил там живота си. Гробът му се намира на третия етаж в "Кръщелнята". Стенописите в църквата „Св. Богородица” са световноизвестни. Ивановските скални църкви, образуващи манастирския комплекс са един от 9-те обекта в България, включени в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Помещенията се намират на 32 м. височина над водата и са свързани с пътеки и скални стълби. Уникалното е това, че сцената на познатата ни „Тайната вечеря“ тук е изографисана от неизвестен автор близо 150 години преди Леонардо Да Винчи да нарисува своя шедьовър. По време на апогея на религиозния комплекс, скалните църкви са наброявали около 40, а монашеските килии и другите помещения – около 300. В много от монашеските килии днес посетителят може да види и издълбаните в стените изповеди на монасите. Уникално красиво място! Част от природен парк Русенски Лом е и Басарбовския манастир в близост до едноименното село, съвсем близо до Русе.

За групи над 5 души входа е 3 лв на човек, а беседата за цялата група струва 4 лв. От декември до края на март обектът е затворен за посещения.

  • Манастири

Работно време: 09:00 до 18:00

Иваново - Забележителност Ивановски скални манастири - Снимка 1 Иваново - Забележителност Ивановски скални манастири - Снимка 2 Иваново - Забележителност Ивановски скални манастири - Снимка 3 Иваново - Забележителност Ивановски скални манастири - Снимка 4 Иваново - Забележителност Ивановски скални манастири - Снимка 5 Иваново - Забележителност Ивановски скални манастири - Снимка 6 Иваново - Забележителност Ивановски скални манастири - Снимка 7