3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Ивановски скални църкви

Price comment  Цена:
адрес:
Иваново
имейл:
info@lomea.bg
телефон:
0035982872397

Историческият маршрут „Ивановски скални църкви” е създаден, за да популяризира и запознае възможно най-голям брой български и чуждестранни туристи със забележителния едноименен средновековен християнски комплекс и с историята на Поломието като цяло. Има два варианта за изходна точка на трасето. Единият (ако можем да го наречем по-туристическият) избор е да се тръгне от село Иваново. В този случай преходът е около 9 километра и позволява на природолюбителите да придобият много по-цялостна представа за района. Вторият е да спрете с автомобила си на паркинга пред Ивановските скални църкви. От селото до там се стига по доста приличен черен път.

Ако изберете да тръгнете пеша, от железопътната гара край село Иваново ще преминете по дерето в местността Гарвалов Ялак. Минава се край паметниците на загиналите край селото воини по време на Руско-турската Освободителна война (1877 - 1878). Друг вариант е да поемете по шосето за град Русе, което се движи срещу течението на река Русенски Лом до Ивановските скални църкви.

След известно време се достига до останки на разрушена църква, край които се пресича река Русенски Лом и се тръгва по черен път, който дава отлична възможност да се разгледа живописната долина и някои от скалните ниши, обитавани в миналото от монасите. След около двучасов преход (общо) се стига до паркинга, разположен в подножието на същинската част от комплекса Ивановски скални църкви. Там ще ви очаква постоянен екскурзовод от Русенския исторически музей, който ще ви разкаже за впечатляващото минало на района.

Ивановските скални църкви са разположени на 18 километра южно от град Русе. За разлика от другите скални манастирски комплекси в България имат отлично запазени стенописи. Представляват голяма мрежа от разположени на различна височина в скалната стена църкви, параклиси и монашески килии, които са свързани с тесни пътеки и каменни стълби, надвиснали над ждрелото на Русенски Лом. Изградени са в периода Х – XIV век, когато скалистите каньони в долното течение на река Русенски Лом и нейните притоци се превръщат в едно от най-големите духовни средища на територията на Средновековна България.

Маршрутът „Ивановски скални църкви” е подходящ за туристи от всички възрасти. Той е лек и приятен (особено, ако изберем да стигнем до основата на комплекса с автомобил), а освен това предлага на посетителите възможност да се докоснат до един автентичен къс от духовната история на Второто българско царство. Трасето е достъпно целогодишно, но все пак за предпочитане е да минете по него през топлите месеци.

  • Маршрути
  • Църкви
Иваново - Забележителност Маршрут Ивановски скални църкви - Снимка 1 Иваново - Забележителност Маршрут Ивановски скални църкви - Снимка 2 Иваново - Забележителност Маршрут Ивановски скални църкви - Снимка 3 Иваново - Забележителност Маршрут Ивановски скални църкви - Снимка 4 Иваново - Забележителност Маршрут Ивановски скални църкви - Снимка 5