3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Голямата Икуна

Price comment  Цена:
адрес:
Ихтиман
имейл:
телефон:

Голямата Икуна е един от високите върхове на Ихтиманска средна гора (1221 м.) - намира в Белишкия дял. Превъзходно място за фототуризъм след работа. Дължина: 9 км. Време: ~2-3 ч. Сложност: Лесен.

Подходът е по стар асфалтов път, но с кола лесно се минава. Самият връх Икуна попада в територията на бившо поделение, но достъпът не е проблемен. Оградата е изгнила и пробита на няколко места. Пътят е почти равен и надали би затруднил дори мързелив човек, а панорамите са по своему красиви, особено в септемврийските вечери. Посетете и останките от бившата хижа "Йордан Кискинов", отдавна само спомен от славните времена на организирания туризъм. Природата е много красива и има изключителни панорамни гледки към Рила и Стара планина.

Село Голяма Раковица (630 м н.в.) е разположено в малко долинно разширение, отворено от водослива на реките Равна, Лопушна и Дражман, на около 40 км източно от София. Югозападният край на селото почти опира в опашката на язовир “Огняново”. Вгнезден между спусъците на Вакарелска и Белица планини, той е любимо място за спортен риболов, водни спортове и краткотраен отдих. До “Арамлиец” основният маршрут е по долината на река Лопушна. От центъра срещу течението и в югоизточна посока се минава покрай отвесната скала Беликовец. Из забележително праволинейната и дълбоко всечена долина е пръсната на повече от километър вилната зона. След това долината още повече се стеснява. За около 1,30 ч. се стига до стари горски бараки и сеновал, а след още 1 час се излиза на “Горните бараки” и стара жилищна постройка (т.н. “горска хижа”) на десния бряг. Оттук започва изкачване на югоизток и през борова гора се излиза на Йонкин рът. Продължава се по самото било и северно от връх Малката икуна (1188 м) за още 1 час се изкачва връх Голямата икуна и за още 0,30 ч се слиза на “Арамлиец”. Маршрутът е маркиран, денивелацията по него е около 590 м.

  • Върхове
Ихтиман - Забележителност Връх Голямата Икуна - Снимка 1 Ихтиман - Забележителност Връх Голямата Икуна - Снимка 2 Ихтиман - Забележителност Връх Голямата Икуна - Снимка 3 Ихтиман - Забележителност Връх Голямата Икуна - Снимка 4 Ихтиман - Забележителност Връх Голямата Икуна - Снимка 5