3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Попов дял

Price comment  Цена:
адрес:
Ихтиман
имейл:
телефон:

Връх Попов дял / 1190 м. / се намира в Ихтиманска Средна гора. Планината няма ясно очертано главно планинско било. Независимо от това различните по форма и посока била на петте й дяла (планини) я правят интересен туристически обект.

Лозенска планина е най-западната част на Ихтиманска Средна гора и се намира най-близо до София. Тя е ниска и лекопроходима, а много коларски пътища я кръстосват. Най-високият й връх е Попов дял (1190 м н.в.). Планината е приятна за излети през всички сезони, а панорамите, разкриващи се от билните й части, са впечатляващи. Тук се намират два много стари манастира: Лозенският и Германският, а в близост до пролома на река Искър се намират останките на някогашната крепост Урвич, свързана с името на цар Иван Шишман. В този дял освен няколко ловни заслона няма хижи. Заслоните предлагат скромни условия за краткотраен престой и могат да се ползват при непредвидени обстоятелства.

За любителите на планински преходи с високопроходими машини - не очаквайте да е скучно. Има маршрути до върха, но внимавайте да не го пропуснете, върхът се намира в самата гора.

  • Върхове
Ихтиман - Забележителност Връх Попов дял - Снимка 1 Ихтиман - Забележителност Връх Попов дял - Снимка 2