2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Античен град Кабиле

Price comment  Цена:
адрес:
Кабиле
имейл:
museum@mail.bg
телефон:
+35946663403

На 5 км от град Ямбол се намира археологически резерват Кабиле. Резерватът е разположен на площ от над 500 декара. Древният град Кабиле е част от този резерват.

Кабиле е разположен на последното възвишение на Средна гора, в местността Зайчи връх, а гледката която се разкрива от това място е невероятна.

Най-старите сведения за съществуването на селище на това място ни дават откритите керамични съдове и оръдия на труда, които говорят за наличие на живот от дълбока древност.

Кабиле възниква около древното тракийско светилище на богинята Кибела, около което траките построили града си. Специалистите отнасят организиран поселищен живот в Кабиле към края на II и началото на I век пр. Хр., когато Филип Македонски II и сина му Александър Велики завладяват региона. Тогава градът е устроен по подобие на гръцките полиси, с характерните за гръцките градове акропол, площади, храмове и добре укрепени крепостни стени. Град Кабиле и неговите околности са обявени за археологически резерват през 1965 г. Територията е обявена за защитено място и паметник на културата от национално значение. Кабиле разполага и с археологически музей, в който можете да разгледате всички археологически находки открити в античния град. Музеят работи от 8.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа в делнични дни. За посещение на археологическия резерват на открито не се заплащат такси.

Работно време: 08:00 до 17:00

Кабиле - Забележителност Античен град Кабиле - Снимка 1 Кабиле - Забележителност Античен град Кабиле - Снимка 2 Кабиле - Забележителност Античен град Кабиле - Снимка 3