3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Маршрут Исторически музей Каварн...

Price comment  Цена:
адрес:
Каварна
имейл:
darina_mircheva@abv.bg
телефон:
0035957082150

Изходната точка на този маршрут е Историческият музей в един от най-красивите градове по северното ни Черноморие – Каварна (улица „Черноморска“ 1 Б). Той се помещава в реставрирана средновековна баня, край която е и старата чешма на градския площад. Експозицията представя социалното и икономическо развитие на града от ранното Средновековие, та чак до 1940 година, когато Южна Добруджа е върната на България от Румъния.

Най-големите колекции от предмети са свързани с племената, които обитавали римската (по-късно византийска) провинция Малка Скития, както и артефакти, свидетелстващи за развитието на града и района по време на Първото и Второто българско царство. Тук се съхраняват голямо количество нумизматични ценности от различни епохи, свидетелстващи за интензивната търговия на Каварна със Западна Европа, Византия и италианските републики.

Следващата спирка по маршрута е разположената в същата сграда експозиция „Добруджа и морето“, която представя историята на мореплаването и морската търговия по тези земи. Тук могат да се видят каменни котви, съдове за вино и зехтин, различни риболовни принадлежности, та дори и златно съкровище от тракийския период на Каварна. Оттук трасето ни завежда до Художествената галерия в Каварна (улица „Ахелой“ 1), където се съхраняват повече от хиляда творби на български и чуждестранни автори.

Оттук се насочваме към двата храма „Свети Георги“ и „Света Богородица“. Първата от тях е най-старата запазена възрожденска сграда в града. Еднокорабна, едноабсидна, с полуцилиндричен таван и ценна иконопис, „Свети Георги“ привлича вниманието на туристите и с факта, че е строена през далечната 1836 година. Храмът е опожарен през 1877 година, а при възстаняването му към него е пристроена и камбанария. „Света Богородица“ също е строен през Възраждането (1860 година) и впечатлява с архитектурата и стенописите си.

До последната спирка по маршрута, нос Калиакра, се стига с автомобилен или организиран транспорт. Той се вдава на цели два километра навътре в морето и на места е висок повече от седемдесет метра, със скалисти и отвесни стени. През Античността и Средновековието тук съществува важна крепост и търговски център, останките от който са превърнати в археологически резерват. Заради впечатляващото видово разнообразие на флора и фауна и особено поради това, че оттук минава пътят за годишните миграции на птиците, известен като Виа Понтика, Калиакра е обявена и за природен резерват.

  • Маршрути
Каварна - Забележителност Маршрут Исторически музей Каварна – Калиакра - Снимка 1 Каварна - Забележителност Маршрут Исторически музей Каварна – Калиакра - Снимка 2 Каварна - Забележителност Маршрут Исторически музей Каварна – Калиакра - Снимка 3