3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Каварна - нос Калиакра

Price comment  Цена:
адрес:
Каварна
имейл:
телефон:
00359896798912

Изходната точка на този туристически маршрут е град Каварна, разположен на североизточното ни черноморско крайбрежие. Оттук с автомобил или организиран транспорт се достига до намиращата се на осем километра в югозападна посока местност Кованлъка. При желание можете да си вземете екскурзовод, за да ви разкаже професионално за откритото през 1967 година тук мащабно прабългарско поселение.

То е основано в самата зора на Дунавска България (VII век), а археологическите разкопки проведени там, разкриват много за бита на жителите му. Къщите били вкопани в земята и имали само един вход, а обществените сгради и домовете на аристокрацията били изградени от камък и доста по-просторни. Подовете се правели от трамбована глина или били покрити с големи каменни плочи, а покривите се поддържали от масивни дървени греди.

На територията на селището археолозите са открили и голям център за керамични изделия. Макар и орнаментиката им да е сравнително проста, те са изключително красиви и хармонични. Изпичани в специално пригодени пещи и изработвани на грънчарско колело, керамичните изделия били много важна част от бита на древните българи, тъй като в тях се съхранявали хранителните продукти и напитките, както и служели в ежедневието.

Следващата спирка по маршрута е прабългарският некропол до село Топола, намиращо се на три километра от Кованлъка. Тук са намрени близо петстотин гроба, а артефактите в тях дават много богата информация за бита, вярванията и обредността на предците ни. В гробовете са открити монети, накити, останки на жертвени животни, ритуални предмети.

Оттук се продължава към нос Калиакра с автомобил или организиран транспорт. Ако сте си осигурили екскурзовод, ще можете да научите много за драматичната история на разположената на него крепост и за разтърсващите предания за последните дни на средновековната ни държава, най-популярното сред които, разбира се, е това за четиридесетте девойки, които сплели косите си една за друга и скочили от отвесната скала в морето, за да спасят честта си, избирайки смъртта пред това да бъдат поругани от османските завоеватели. Не са за пропускане и невероятните гледки към морето, които предлага носа, вдаден дълбоко навътре в акваторията.

  • Маршрути
Каварна - Забележителност Маршрут Каварна - нос Калиакра - Снимка 1 Каварна - Забележителност Маршрут Каварна - нос Калиакра - Снимка 2