3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Маршрут Църкви в Каварна – Суха ...

Price comment  Цена:
адрес:
Каварна
имейл:
телефон:

Този поклонически туристически маршрут започва от най-старата запазена възрожденска църква в един от големите курорти по северното ни Черноморие – град Каварна. „Свети Георги“ привлича туристите със специфичната си архитектура и ценните икони, заради които е обявена за паметник на културата. Еднокорабна, едноабсидна, с полукуполен таван, тя е построена през 1836 година.

Както повечето християнски храмове, по време на Руско-турската Освободителна война „Свети Георги“ е опожарен, но още в края на XIX век местните хора събират средства и я възстановяват, като в сезерозападния й ъгъл е построена и кула с камбанария, а на западната и част от южната й стена е пристроен широк нартекс.

През 2007 година храмът се сдоби с нов иконостас, който е изработен от дърворезбаря Дончо Дончев. Размерите му са впечатляващи – шест метра височина и четири и половина ширина. Фризовете за изработени от череша, а паната – от орех.

В близост, също в централната част на Каварна, се намира друга православна църква от Възраждането – строената през 1860 година „Успение Богородично“. Тук и до момента се съхраняват голяма част от църковнославянските книги от онази епоха, макар че при изтеглянето на турците по време на войната от 1877-1878 година храмът е опожарен. През време на румънската окупация на Южна Добруджа, „Успение Богородично“ е крепител на българското самосъзнание, като там се четат молитви на родния език на местното население. В момента църквата е действаща и привлича множество посетители с красивата си архитектура, икони и стенопис.

Оттук с автомобил или специализиран транспорт се достига до скалния манастирски комплекс в каньона на Суха река. Той се простира по поречие с дължина четиридесет километра, но основната му и най-посещавана част е в района на селата Оногур, Балик, Ефрейтор и Бакалово, в сърцето на Добруджа. Ждрелото е приютило много християни във времето, по което са жертва на гонения в Римската империя и те създават тук сред нехарактерните за района скалиста долина цветуща монашеска колония, разпределена в множество естествени пещери, които са допълнително оформени от човешка ръка.

Последната спирка по този маршрут е Архитектурно-етнографският музей на открито „Старият Добрич“, разположен в централната част на града, на улица „Константин Стоилов“ 18, там, където през Възраждането е била прочутата в района Одун чаршия. Сбирката е част от Регионалния исторически музей и представя традиционните за региона занаяти – тъкачество, абаджийство, грънчарство, везбарство. Възстановена е и часовниковата кула от преди три века, а експозицията на късносредновековно въоръжение и снаряжение е най-голямата в страната.

Тук можете да надникнете и в зографското, където да се запознаете с традиционния начин на иконотворчество. След посещението на „Старият Добрич“ можете да отседнете в някой от многобройните хотели в града или да отпътувате за който и да е от туристическите комплекси в околността. Определено няма да съжалявате за изживяването.

  • Маршрути
  • Църкви
Каварна - Забележителност Маршрут Църкви в Каварна – Суха река - Старият Добрич - Снимка 1 Каварна - Забележителност Маршрут Църкви в Каварна – Суха река - Старият Добрич - Снимка 2 Каварна - Забележителност Маршрут Църкви в Каварна – Суха река - Старият Добрич - Снимка 3 Каварна - Забележителност Маршрут Църкви в Каварна – Суха река - Старият Добрич - Снимка 4