3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Болата

Price comment  Цена:
адрес:
Каварна
имейл:
телефон:

Плаж Болата е малък, дори кокетен, но изключително красив. Закътан е на тихо и спокойно място, сгушено сред високи канари, покрити с множество скални ниши, малки и големи пещери. Плажът се намира в тясната клисура на лиман, врязана дълбоко в брега. Разположен недалеч от нос Калиакра, съвсем близо до град Каварна, Болата опиянява с красотата си, макар да не е известен на масовите летовници и да остава встрани от основните туристически дестинации.

За не особено голямата посещаемост на плажа допринася и фактът, че той се намира на територията на резервата “Болата” - единствения в България, в който са включени и акватория и морска площ. Не на последно място трябва да се отбележи и, че до самата брегова ивица се стига по стръмен и каменист път, по който на места не могат да се разминат и два леки автомобила.

Дори обаче да решите да използвате колата си, за да се приближите максимално близо, последната част от пътя (около десет минути) трябва да извървите пеша. Наклонът е сравнително голям, така че на връщане по-неподготвените във физическо отношение туристи може и да се поизморят.

Когато пред погледите ви обаче се разкрие Болата, едва ли ще съжалявате за положените усилия. Тук наистина витае невероятна атмосфера и ви зарежда със силна енергия. Във всички посоки се разкриват зашеметяващи пейзажи и бистро, спокойно море, малък, закътан плаж, скали, които отблясъците на слънцето покриват с различни цветове. И всичкото това на метри от пищна зелена гора.

Болата има още по-романтична слава заради малкия пристан, който е изграден в залива. Там опитните местни рибари се настаняват, за да изкарват прехраната си, а плажуващите понякога ги наблюдават от крайбрежното заведение, наслаждавайки се на някоя разхладителна напитка или местен специалитет.

Допълнителна притегателна сила на Болата придават множеството пещери по околните скали, обитавани още от Античността. За това свидетелстват археологическите разкопки, правени там. Само на няколко километра от плажа се намира едно от най-наситените с исторически драматизъм и сурова красота места в българските земи - нос Калиакра.

  • Плажове
Каварна - Забележителност Плаж Болата - Снимка 1 Каварна - Забележителност Плаж Болата - Снимка 2 Каварна - Забележителност Плаж Болата - Снимка 3