3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Каварна

Price comment  Цена:
адрес:
Каварна
имейл:
телефон:

Плажът на Каварна е типичен за северното ни Черноморие - не особено голям, закътан между скалисти носове, вдадени в морето, което става дълбоко само на няколко метра от брега. Предпочитан е за летуване основно от туристи, желаещи да съчетаят отдалечеността от най-големите ни черноморски курорти с наличието на възможности както за водни спортове, така и на забавления, тъй като е разположен в рамките на едно от най-големите населени места по бреговата ни ивица, северно от морската столица Варна.

Каварна има повече от 11 000 души население и се намира южно от нос Калиакра, на 50 километра от областния център Добрич. Закътан в хълмиста равнина, плажът е изкуствено създаден, в подножието на труднодостъпния, с почти отвесни склонове нос Чикарман.

В миналото носът се вдавал много по-навътре в морето, но при силно земетресение се получили размествания на земните маси и той придобил сегашната си форма и големина.През Античността и Средновековието Чикарман е бил оживено средище, тъй като при археологическите разкопки, които в момента се провеждат на него, са открити останки на крепостни стени, църкви, отбранителни ровове и некрополи. Тук се намирал цветущият търговски център Бизоне.

Каварна и плажът й привличат много туристи, въпреки че не предлагат класически условия за морска почивка. Те имат притегателна сила както заради отличните условия за плажуване, макар и създадени чрез изкуствено облагородяване на терена, така и с множеството забележителности, разположени наблизо - например нос Калиакра и местността Яйлата, която е археологически резерват. Околността на града е атрактивна за туристите и заради възможността да наблюдават множество прелетни и гнездящи птици. В морето плуват делфини, а, ако сте любители на водните спортове и гмуркането, имате всички условия да се отдадете на хобито си.

  • Плажове
Каварна - Забележителност Плаж Каварна - Снимка 1 Каварна - Забележителност Плаж Каварна - Снимка 2 Каварна - Забележителност Плаж Каварна - Снимка 3