2 stars 2 stars

Туристическа Атракция
Етнографски комплекс Кулата

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Казанлък, 18, ул. Никола Пе...
имейл:
телефон:
+35943121733

Спокойната атмосфера на старите казанлъшки къщи може да се усети в Етнографски комплекс “Кулата”, който се намира на около 1км от центъра на града, преди парк "Тюлбето". Красивата бяла църква в северния край на малкото площадче и кокетно подредените около него къщи и малки дюкянчета придават старовремски уют на тази възрожденска част на града. И днес гостоприемните домакини на комплекса ще ви посрещнат на чашка розов ликьор и розово сладко в двора и ще ви разкажат за миналото и настоящето на Казанлък. Сега музей, а някога известна като Хаджиеновата, къщата в етнографския комплекс е принадлежала на заможни розопроизводители. Още при влизането си посетителите ще видят разположената до навеса “гюлпана” (примитивна розоварна) и уникална колекция от селскостопански сечива и инвентар. Къщата е разположена сред градина от дървета, чимшири и трендафили. В архитектурно отношение тя е асиметрична, двуетажна. Първото ниво са работни помещения и маза, а вторият етаж е с открит голям чардак с кьошк и 3 стаи – кухня, спалня и гостна. В съседния двор сред цветна градина е скътана селската къща. През малките прозорци, светлината огрява пъстрите съдове по полиците, шарените черги и възглавници. В съседство стар дюкян предлага продукти на маслодайната роза и творения на занаятчийското изкуство, а срещу него се намират майсторите – лютиери, както и медникарската работилница. В етнографския комплекс могат да бъдат видяни много ритуали от местни и традиционни празници по предварителна заявка.

Работно време: летен сезон - от 9.00 до 17.00 ч. без почивни дни; зимен сезон – по заявка

Беседа : на български език – 5 лв, на чужд език- 15 лв.

Цена за вход: за възрастни с дегустация на розов ликьор и сладко – 3 лв; за учащи без дегустация – 1 лв.

Допълнителни атракции: ритуал “Розоварене” с дегустация на розово сладко и розов ликьор – 6 лв. / ритуал “Розоварене” с дегустация на розово сладко, розов ликьор и ракия – 8 лв.

Работно време: 09:00 до 17:00

Казанлък - Забележителност Етнографски комплекс Кулата - Снимка 1 Казанлък - Забележителност Етнографски комплекс Кулата - Снимка 2 Казанлък - Забележителност Етнографски комплекс Кулата - Снимка 3 Казанлък - Забележителност Етнографски комплекс Кулата - Снимка 4 Казанлък - Забележителност Етнографски комплекс Кулата - Снимка 5