2 stars 2 stars

Музей
Казанлък - Исторически музей Искра

Price comment  Цена:
2.50
адрес:
Казанлък, 8, ул. П. Р. Слав...
имейл:
museum.iskra.kz@abv.bg
телефон:
+35943162755

Историческият музей "Искра" е сред най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България. В него се съхраняват над 50 000 оригинални експоната, отразяващи богатата материална и духовна култура на Казанлъшкия край. Основан е през 1901 г.

В музея може да видите постоянните експозиции на отделите „Археология”` „Възраждане”, „Нова история”, „Етнография” и „Най нова история”. Интерес за туристите представляват колекциите от костени сърпове ( единствената в Югоизточна Европа), средновековна керамика, хладно и огнестрелно оръжие, накити и носии от бита на казанлъчани в миналото.

В новата трезорна зала са изложени най-новите златни, сребърни и бронзови находки от тракийските храмове-гробници в региона. Те включват уникалния златен Венец на Севт III, неговите шлем и наколенници, цялостна златна и сребърна конска муниция а също така и рядка колекция от монети и други предмети от тракийската епоха.

Музеят опазва изследва и популяризира цялото историческо наследство на Казанлъшкия регион, в това число и всички тракийски гробници от Долината на тракийските владетели.

В музея „Искра”се предлагат беседи ( 5 лв), а в мултимедийната зала се прожектират филми, показващи моменти от разкопките и археологическите открития в региона. Тук се предлагат също и демонстрации на ритуали, свързани с Празника на розата и производството на розово масло. При предварителна заявка специалист археолог ще ви разведе из гробниците в района на гр. Шипка. В музея има и магазини за сувенири. За снимане с фотоапарати и видеокамери в музея се заплаща такса, съответно 5 и 15 лв.

Работно време: 09:00 до 18:30

Казанлък - Забележителност Казанлък - Исторически музей Искра - Снимка 1 Казанлък - Забележителност Казанлък - Исторически музей Искра - Снимка 2 Казанлък - Забележителност Казанлък - Исторически музей Искра - Снимка 3