5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Музей
Казанлък - Музей на розата

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Казанлък, 8, ул. П. Р. Слав...
имейл:
museum.iskra.kz@abv.bg
телефон:
0035943163762

Етнографският комплекс в Казанлък се намира почти в центъра на града. Входът е откъм църквата "Свети пророк Илия", която неотдавна е ремонтирана. През 1967 г. се открива музейна експозиция за казанлъшката роза, която през 1969 г. прераства в единствен в света Музей на розата. С богати веществени, снимкови и документални материали се проследява 330 годишната история на българското розопроизводство. Показани са оригинални съдове за производство на розово масло - казани; за съхранение и експорт - конкуми, шишета, каси; прибори за отделяне на розовото масло от розовата вода; шаблони на розотърговски къщи; оригинални снимки и документи на розотърговски фамилии и др.

В двора на Музея на розата е възстановена примитивна розоварна, която през май - юни е действаща.

Туристите имат възможност да закупят розово, ментово и лавандулово масло; различни продукти на маслодайната роза, розов ликьор, гюлова ракия и сувенири, свързани с бита и културата на розопроизводителите. Експозицията на музея е разположена в три основни зали, където са показани: оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството през Възраждането и в началото на 20 век; инструменти за обработка на розовите градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и розова вода; историята на българските розотърговски къщи; материали, свързани с историята на Института по розата и съвременното розопроизводство. Музеят на розата се радва на изключителен интерес от български и чужди туристи. Ежегодно, всяка първа събота и неделя на месец юни, в Казанлък се организира и традиционен Празник на розата, който предлага на посетителите незабравими спомени, свързани с красотата, веселието и гостоприемството на българина.

Розоберът продължава около месец - от 20 май до 20 юни, но зависи от атмосферните условия на пролетта. Извършва се рано сутрин от 5 ч. до 9-10 ч. Технологията, която е в основата на производството на прочутото розово масло е двойната дестилация. По примитивния начин за зареждането на един казан са необходими 15 кг розов цвят и 60 л чиста вода. Процесът е трудоемък - 1 кг розово масло се получава от 3000 кг розов цвят, а 1 грам - от 1000 розови цвята.

Беседа: Специалист от музея, на български – 5 лв, на английски/френски – 15 лв

Цена за вход : За възрастни - 3 лева, за учащи - 1 лев Контакти: 043164057

Работно време: 09:00 до 17:00

Казанлък - Забележителност Казанлък - Музей на розата - Снимка 1 Казанлък - Забележителност Казанлък - Музей на розата - Снимка 2 Казанлък - Забележителност Казанлък - Музей на розата - Снимка 3 Казанлък - Забележителност Казанлък - Музей на розата - Снимка 4 Казанлък - Забележителност Казанлък - Музей на розата - Снимка 5 Казанлък - Забележителност Казанлък - Музей на розата - Снимка 6