3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Казанлъшка гробница

Price comment  Цена:
1.50
адрес:
Казанлък
имейл:
museum.iskra.kz@abv.b
телефон:
+35943163762

Казанлъшката гробница е първият български обект, включен в Световния списък на паметници на ЮНЕСКО. Открита е случайно през далечната 1944 г. Археолозите я датират от края на IV и началото на III в пр.Хр.

Днес оригиналната гробница е запечатана, а на няколко метра от нея е построено нейно копие, което е отворено за посетители. Тя се състои от три помещения – преддверие, изградено от камъни и глина, тесен тухлен коридор и тухлена гробна камера с камбановиден купол.

Най-интересни и впечатляващи са стенописите в коридора и камерата, които са изключително красиви и ни разказват много за майсторството на древните тракийски художници.

В гробницата са били извършени две погребения - на мъж и на жена, които вероятно са били местни владетели.

До входа на гробницата копие има магазин за сувенири и информационни материали. В оригинала се допускат групи от максимум 4 човека за около 2-3 мин. Влажността в гробницата се следи с апаратура и ако има отклонения от нормите, не се пуска никой вътре.

Работно време: 09:00 до 17:00

Казанлък - Забележителност Казанлъшка гробница - Снимка 1 Казанлък - Забележителност Казанлъшка гробница - Снимка 2 Казанлък - Забележителност Казанлъшка гробница - Снимка 3 Казанлък - Забележителност Казанлъшка гробница - Снимка 4