3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Литературно-художествен музей Чу...

Price comment  Цена:
1.00
адрес:
Казанлък, 6, ул. Трапезица
имейл:
fondacia_chudomir@abv.bg
телефон:
0035943164419

Димитър Чорбаджийски - Чудомир е родом от село Турия, община Павел Баня и въпреки плановете на баща си да стане офицер, от малък се ориентира към изкуството. Виден писател, хуморист, художник, той е получил прякора си още в юношеските се години. Често срещани обявления по стените за издирване на Яне Сандански и Чудомир Кантарджиев и намерена прилика между младия писател и революционера са довели до прякора, който по-късно използва и като псевдоним.

Чудомир е роден през 1890 г., учил е в Стара Загора като млад, а след Балканската и Първата световна война, в които взема участие, се установява в Казанлък. Работи като гимназиален учител, а през 1929-1930 г. специализира рисуване във Франция. Димитър Чорбаджийски се е изявявал и като художник-автор на над 1000 картини, а като млад рисува карикатури за столични вестници и списания. Изявен краевед, прочут с читалищното и музейното си дело, народен представител от 1959 г., носител на наградата Народен деятел на културата.

Сам отнема живота си през 1967 г. след дълго и тежко боледуване от рак на устата и по негово желание е погребан в градината пред къщата си. Тя е обявена за музей още на следващата 1968 година.

Сегашният си облик, музейния комплекс добива след 1979 годна. Предлага уникална и единствена по рода си за България художествено-документална експозиция, изложени в три зали върху над 300 кв. м., модерно фондохранилище и уютна конферентна зала с мултимедийно оборудване. Музеят е общински културен институт и се грижи за опазването, проучването и популяризирането на изключително богатото творческо наследство на Чудомир. В него се съхраняват повече от 15 000 оригинални ръкописи, рисунки, скици, писма, книги и лични вещи на Чудомир и неговата съпруга – художничката Мара. Това е единственият литературно-художествен музей в България. Включен е в движението “Сто национални туристически обекта”. Седалище е на престижната културна фондация “Чудомир”.

Родната къща на поета-художник в село Турия също е превърната в музей, но е без постоянна експозиция и посещение може да се уреди само след предварителна уговорка с уредник от кметството на телефон 043616260.

Работно време: 09:00 до 17:30

Казанлък - Забележителност Литературно-художествен музей Чудомир - Снимка 1 Казанлък - Забележителност Литературно-художествен музей Чудомир - Снимка 2 Казанлък - Забележителност Литературно-художествен музей Чудомир - Снимка 3 Казанлък - Забележителност Литературно-художествен музей Чудомир - Снимка 4