3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Сухото Пръскало

Price comment  Цена:
адрес:
Калофер
имейл:
snc_orapob_kalofer@abv.bg
телефон:
0035931335105

Река Голяма Бъзовица се образува от сливането на няколко поточета извиращи от източния склон на вр. Ботев. Вторият приток пада през 90 метровия водопад Сухото пръскало. Надолу в реката се влива и р. Малка Бъзовица, след което заедно се вливат в Бяла река.

Това е един не напълно изследван и противоречив природен обект, който тече само през пролетта и есента – времената, през които изворите му са пълноводни.

Преходът е изключително труден – няма туристически или каквито и да е пътеки и маршрутът, който впрочем зависи от всеки турист индивидуално, е особено труден. Отдалеч пръскалото може да бъде наблюдавано от масива на Параджишки или в ясно време от пътеката до заслон Маринка.

В дните на юли и август водопадът пресъхва, което го прави най-удобен за посещения в началото на Юни. Пътят често носи опасности заради корозията причинена през зимата, така че дори опитните туристи трябва да внимават докато се придвижват към този величествен, но трудно достъпен природен обект. Ако решите да покорявате Сухото пръскало е необходимо да сте с подходящи обувки, облекло и задължително да не сте сами. Камъните са хлъзгави и трябва да се внимава. Ако успеете да достигнете до Сухото пръскало и да го наблюдавате, ще откриете, че целият път си е заслужавал.

  • Водопади
Калофер - Забележителност Водопад Сухото Пръскало - Снимка 1 Калофер - Забележителност Водопад Сухото Пръскало - Снимка 2 Калофер - Забележителност Водопад Сухото Пръскало - Снимка 3 Калофер - Забележителност Водопад Сухото Пръскало - Снимка 4