3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Мазалат или Зли връх

Price comment  Цена:
адрес:
Калофер
имейл:
oblast-stz@sz.government.bg
телефон:
00359042601401

До 1942 година Зли връх е познат под името Мазалат. Върхът е разположен на 2196,9 метра надморска височина в Калоферската планина, южно от Главното Старопланинско било. Заедно с връх Голям Кадемлия образува мощния планински масив Триглав.

Мазалат е определян като най-интересния връх от масива Триглав. От него се открива рядко красива гледка към местността. Под върха се намират едни от най-красивите водопади у нас - Кадемлийското пръскало, с височина 74 метра, и Бабското пръскало - 55 метра. Те са пълноводни през цялата година и са леснодостъпни. Над долината на река Габровница преминава главното старопланинско било, което е голо и предлага панорамни изгледи. В района се срещат много благородни елени и диви свине, а най-интересното животно тук е мечката. В местността на върха се наблюдава ровинна ерозия, а на места има лавиноопасни зони. Характерни растителни видове са бук, клек, а по северните склонове и прочутия еделвайс.

До връх Мазалат има няколко възможни маршрута. Единият тръгва от близко разположеното село Скобелево. До селото може да стигнете от гарата в село Горно Сахране, с автобус или пеша за около 30-40 минути. От селото по р. Габровница тръгва дълъг чакълест път, който се следва около 2 ч. и 30 минути, когато вдясно от него се отделя горска пътека, стръмно изкачваща се към хижата за още 1 час Отклонението е означено с табела и лентова маркировка в зелен цвят.

Друг популярен маршрут е от географския център на България – местността Узана. До нея се стига по маркирана със син цвят пътека от град Габрово, тръгваща от квартала в долината на р. Паничарка. На разположение има и автомобилен път. Маршрутът, който е част от европейския туристически маршрут Ком-Емине, е маркиран в червен цвят и следва главното било. До входа на националния парк се следва дърварски път, минаващ през сечище. Там се събира с пътеката, идваща от р.Габровница, и скоро достига хижа Мазалат.

Ако искате да заделите повече от 5 часа от свободното си време за планински преход, изберете маршрута, тръгващ от с. Габарево. По маркирана в синьо пътека се стига до хижа Соколна за 2 ч. и 30 мин. Оттам се продължава към Зли връх (Мазалат) и връх Малък Кадемлия - още 4 ч. На 30 мин. западно остава високият 2276 м. вр. Голям Кадемлия с едноименния заслон. Пътеката продължава до връх Росоватец и оттам по описания път до хижа Мазалат.

  • Върхове
Калофер - Забележителност Връх Мазалат или Зли връх - Снимка 1 Калофер - Забележителност Връх Мазалат или Зли връх - Снимка 2