3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Равнец

Price comment  Цена:
адрес:
Калофер
имейл:
телефон:
0035933599391

Връх Равнец е висок 2020,7 метра и е най-високата кота в планинския масив Равнец, дял на Калоферска планина. Масивът е известен още под името Чуфадарица и е разположен между два резервата – „Джендема” и „Стара река”. Масивът Равнец се издига южно от Главното Старопланинско било. На северозапад и запад достига до долината на Стара река, а на североизток и изток — до долината на Бяла река и двете леви притоци на Стряма. На юг достига до северната периферия на Карловската котловина. Западните, източните и южните му склонове са много стръмни, а на север чрез висока седловина се свързва с Калоферска планина в райна на връх Жълтец (2229 м) и Ботевския масив.

От масива и от централното било на Стара планина към пасището се спускат огромни чалове, подобни на тези в Рила. Отляво е дълбоката долина на Стара река, а от дясно още по-дълбоката на Южния джендем. От обширно плато на Равнец се открива чудесна панорама към цялата висока част на „Централен Балкан” – върховете Амбарица (2166 м), Купена (2108 м.), Кръсците (2035 м), Костенурката (2035 м), Жълтец (2227 м) и Ботев (2376 м)са пред вас като на длан. Въпреки това, в лошо време разходките по Равнец не са препоръчителни, тъй като е напълно възможно да се изгубите.

Интересни природни забележителности, които си заслужава да видите, са водопадите Карловското пръскало и Сучурум. Северно от град Калофер, в долината на Бяла река, пък е разположен действащият Калоферски мъжки манастир „Рождество Богородично”. Той е основан през 1640 година и многократно е бил опустошаван. Последно е реставриран през 80-те години на XX век. В района се намират още Зелениковският манастир „Св Йоан Кръстител”, Калоферският манастир „Въведение Богородично”, Сопотският манастир „Въведение Богородично” и Сопотски манастир „Св. Спас”.

За удобство на планинарите в масива Равнец работят няколко хижи: Амбарица, Балкански рози, Васил Левски, Дерменка, Добрила, Мандрата, Незабравка, Плевен, Равнец, Рай, Триглав, Тъжа и Хубавец.

  • Върхове
Калофер - Забележителност Връх Равнец - Снимка 1 Калофер - Забележителност Връх Равнец - Снимка 2