3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Градски туристически маршрут Кал...

Price comment  Цена:
адрес:
Калофер, парк Ботева градина
имейл:
телефон:
00359882966494

Изходната точка на този маршрут, целящ да запознае туристите с най-големите забележителности на Калофер, е Националният музей “Христо Ботев”. Разположен е в парк “Ботева градинка” и се състои от мемориална къща-музей, изложбена зала и два паметника - на самия Христо Ботев и на майка му Иванка Ботева. Целият комплекс е обявен за паметник на културата и предлага на посетителите си възможност да видят автентични лични вещи на бележития българин и семейството му, оригинални документи, свързани с тях, както и произведения на изкуството и биографични изследвания, посветени на големия поет и революционер.

Музеят е построен на мястото, на което се е намирала една от двете къщи, в които е живяло Ботевото семейство в Калофер. Тя е възстановена в автентичен за епохата вид и посреща туристи от 1944 година. Оттук маршрутът ни завежда до Даскал-Ботьовото училище, продължавайки на северозапад по улица “Христо Ботев” и покрай едноименното читалище. На първия му етаж в момента се помещава художествена галерия с картини, посветени на Калофер и най-великия му син Христо Ботев. Вторият етаж е превърнат в музей на просветното дело по време на Възраждането.

За да достигнем до следващата забележителност по маршрута (паметникът на Христо Ботев), от училището трябва да тръгнем на изток по улица “Елина Поляна” и след това да завием на юг по “Иванка Ботева”. От него трасето ни отвежда на север, следвайки долината на река Тунджа, за да достигне до Сандевата воденица - красива възрожденска къща, разположена в изходната точка за местността Паниците и Национален парк “Централен Балкан”. В момента тук е обособена хотелска част. Могат да се наблюдават традиционни занаяти, характерни за калоферския край, като баросване, тепавичарство, мелене на брашно.

Последната спирка по маршрута е Калоферският девически манастир “Въведение Богородично”. До него се достига, като от Сандевата воденица се тръгне към местността Паниците. Светата обител е основана в началото на XVIII век, макар и точната дата на построяването й да не е известна. Въпреки че е опожаряван цели три пъти за сравнително краткото си съществуване, манастирът е възстановяван отново и отново с присъщите за калоферци родолюбие и упоритост. Средствата за реставрация са осигурени от солидарния с неволите на православните си събратя руски народ.

  • Маршрути
Калофер - Забележителност Градски туристически маршрут Калофер - Снимка 1 Калофер - Забележителност Градски туристически маршрут Калофер - Снимка 2 Калофер - Забележителност Градски туристически маршрут Калофер - Снимка 3 Калофер - Забележителност Градски туристически маршрут Калофер - Снимка 4 Калофер - Забележителност Градски туристически маршрут Калофер - Снимка 5 Калофер - Забележителност Градски туристически маршрут Калофер - Снимка 6