3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Калоферски девически манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Калофер
имейл:
телефон:
00359884596417

Град Калофер е притегателен не само заради богатата си история, тук е роден не кой да е, а революционерът Христо Ботев, както и не само заради красивата си природа. Тук ще откриете много красиви църкви и манастири. В ранни зори може да се чуе звънката мелодия на църковните камбани. Малка уличка ще ви отведе до Девическия манастир. Той е наследник на четири метоха, където получава килийна просвета първата българска учителка Анастасия Димитрова. Тя се обучава в манастира от 1836 до 1839 година, като знания получава не само при калугерките, но и при учители като Ботьо Петков, Райно Попович, Брайко Генович, под чието ръководство изучава история, география, аритметика, граматика.

Девическият Калоферски манастир „Въведение Богородично” се намира в горния край на Калофер. За историята на манастира не се знае много, но от ръкопис от 1863 година узнаваме, че светата обител е основана през XVII в. от рилския монах Доротей. По време на кърджалийските нападения манастирът не успява да се спаси от злата участ, сполетяла стотици православни храмове по българските земи, и след атаки през 1799 г. и 1804 г. той е напълно разрушен. Девическият манастир обаче не остава за дълго нефункциониращ. Още през 1819 година той е възобновен и там е открито девическо училище. Със съдействието на тогавашния консул на Пловдив - общественика и създател на едно от първите класни училища в България Найден Геров, монахините от манастира събирали помощи в Русия и с натрупаните средства през 1862 г. са изградени църквата и жилищните сгради.

По време на Руско-турската война, 1877 година, Калоферският манастир „Въведение Богородично” е ограбен и опожарен. Скоро обаче отново е възстановен.

В наши дни манастирският комплекс в град Калофер включва църква и жилищните сгради. На туристите не се предлагат спане и храна. Най-голяма забележителност в църквата представляват иконата "Христос Богославящ", иконостасната преграда и целият интериор. Иконата е от неизвестен художник. В близост до църквата се намира и аязмо с малък параклис "Св. Пантелеймон". Той е строен през 1825 г.

  • Манастири
Калофер - Забележителност Калоферски девически манастир - Снимка 1 Калофер - Забележителност Калоферски девически манастир - Снимка 2