3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Калоферски мъжки манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Калофер
имейл:
телефон:
00359884596417

Калоферският мъжки манастир „Рождество Богородично” се намира на около 7 км в северна посока от подбалканския град Калофер. Природата тук е създала едно произведение на изкуството – околността представлява живописна долина на брега на Бяла река, заобиколена от хълмовете на Стара планина. На около 200 метра над светата обител започва Национален парк „Централен Балкан“ и комплекс „Бяла река“. Наблизо е и екопътеката „Бяла река“, която е част от едноименния комплекс, включващ още бивак и детски център за оцеляване сред природата „Джендема“.

За историята на манастира не знаем много, но най-вероятно той е основан през 1640 година. Следва едно негово разрушаване, за което липсва информация как и кога. Възобновяването му става факт през 1819 година. По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878) при временното оттегляне на руските войски Калоферският мъжки манастир, както и много други християнски светилища в района, бива отново разрушен от турците. Предпоследното му възстановяване датира от 1881 г. и е дело на Генчо Кънев от Трявна.

Не много отдавна, през 1981 година, по случай 1300-годишнина от основаването на Българската държава, е решено Калоферският мъжки манастир да бъде възстановен напълно. След 3 години начинанието е факт. Храмът в манастира пък бива изографисан през 2003 г. от художниците Михаил Минков от Пловдив и Нанко Нанков от Шумен.

В наши дни обителта „Рождество Богородично” е постоянно действаща. Манастирът представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради. Близо до манастира се намира аязменият параклис „Св. Пантелеймон”, построен през 1825 г. Калоферската обител предлага настаняване – тя разполага със стаи с 4 легла, със собствен или общ санитарен възел. На 50-ина метра от манастира има кафене, в което се предлага храна.

До Калоферския манастир води приличен черен път от град Калофер, който е проходим за лека кола.

Калофер е един от българските градове, които успешно през годините запазват туристическия интерес към себе си. Ежегодните празници привличат българи и чужденци, любопитни да се потопят в едновремешните традиции и история. Незабравими ще са преживяванията ви, ако решите да дойдете тук по Коледа, Нова година, Богоявление, Заговезни с традиционните кукерски представления, както и на Великден, на 2 юни - деня на Ботев и др. В началото на месец юни пък на туристите се предлага участие в розобер, разходка в розоварна и дегустация на розово сладко, сироп и дори ракия от рози! От няколко години в средата на август се провежда и ежегоден „Празник на калоферската дантела“.

  • Манастири
Калофер - Забележителност Калоферски мъжки манастир - Снимка 1 Калофер - Забележителност Калоферски мъжки манастир - Снимка 2 Калофер - Забележителност Калоферски мъжки манастир - Снимка 3 Калофер - Забележителност Калоферски мъжки манастир - Снимка 4 Калофер - Забележителност Калоферски мъжки манастир - Снимка 5