3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Калофер - Музей Христо Ботев

Price comment  Цена:
1
адрес:
Калофер, 5, ул. Христо Ботев
имейл:
телефон:
+35931332407

Националният музей “Христо Ботев” се намира в Калофер – градът, където е израснал известният български поет и революционер. Изграден е на мястото, където е била последната къща на неговото семейство - в Ботевата градска градина. Включва къща-музей, изложбена зала, паметник на Христо Ботев, издигнат през 1930 година и паметник на Иванка Ботева – майката на поета.

Целият ансамбъл е обявен за паметник на културата от национално значение. Музеят съхранява личните принадлежности, документи, публикации, предмети на изкуството и други материали, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, на семейството и сподвижниците му.

Във фондовете се съхраняват повече от 5 000 музейни експонати. Въпреки че не е роден в тази къща, Христо Ботев винаги я нарича "свой роден дом", тъй като именно в нея прекарва своето детство. Тук получава броя от Славейковия вестник „Гайда”, в който е отпечатано първото му стихотворение "Майце си". Къщата е унищожена при опожаряването на града през 1877 година. Сградата е реконструирана през 40-те години на 20-ти век по инициатива на гражданите на Калофер и с помощта на патриотичните българи от цялата страна. В къщата има няколко стаи, като една от тях е подредена с красиви ръчно изтъкани черги, малка масичка и ниски столчета, характерни за българския бит през онова време. В тази стая може би са посрещани гости и семейството на Ботев се е хранело тук. Има и малко помещение с няколко стари шкафа, което е било кухнята. Като цяло къщата е малка, но много уютна и добре подредена. В близост до къщата се намира и експозиционната зала, която е построена по-късно.

Посетителите могат да видят съхранените в музея лични принадлежности на Ботев, сред които неговия джобен часовник и писателските му аксесоари. В двора на музея са разположени голям паметник на Христо Ботев, както и паметник в цял ръст, изобразяващ майка му.

Входни такси: учащи-1,00 лв.;възрастни-2,00 лв.;беседа - 5,00 лв., за групи под 10 човека - 10,00 лв

Работно време: 08:00 до 17:30

Калофер - Забележителност Калофер - Музей Христо Ботев - Снимка 1 Калофер - Забележителност Калофер - Музей Христо Ботев - Снимка 2 Калофер - Забележителност Калофер - Музей Христо Ботев - Снимка 3 Калофер - Забележителност Калофер - Музей Христо Ботев - Снимка 4