3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Калофер – Калоферски ман...

Price comment  Цена:
адрес:
Калофер
имейл:
телефон:
0035931335988

Маршрутът от Калофер за Калоферския манастир „Свето Въведение Богородично” е кратък, лесен и приятен, подходящ за почитатели на културния и природен туризъм от всички възрасти. За да предприемете този преход, не е нужно да имате сериозна физическа подготовка или да сте опитни планинари. Достатъчно е да сте ентусиазирани и да искате да прекарате известно време встрани от градската шумотевица.

Трасето започва в западния край на град Калофер, отклонявайки се в северна посока от асфалтовия път за Карлово. Пътят следва билото на плоския вододел между Тунджа и Бяла река, пресичайки ароматни лавандулови полета. На север се открива невероятна гледка към планинския рид Чуфадарица с връх Равнец (2020 метра надморска височина), Жълтец (2227 м) и първенеца на Стара планина Ботев (2376 м). В ниското пък се вижда мостът над Бяла река, а в близост се намират и останките на турска стражева кула (най-вероятно дала името на рида Стражата).

На около два километра от Калофер, в местността Средна Курнидица, пътят се разделя, като надясно (север) води през местността Параджика до хижа „Рай” и връх Ботев, а в вляво полегато се спуска към живописната долина на Бяла река. Оттук до Калоферския манастир се стига за около 20 минути. Той е разположен на равна поляна, а бялата му сграда привлича погледа на туристите отдалеч. Точно отсреща се откроява местността Белите брегове, над която, на самия ръб на отвесния скат, е построено Малкото манастирче, където някога е имало хайдушко сборище.

Мъжкият манастир „Рождество Богородично” е построен през 1640 година. Бил е опожаряван поне два пъти по време на кърджалийските размирици, след което е възстановяван с упоритост и вяра. През 1819 година е издигната манастирската църква, която е просъществувала и до днес, макар по време на Руско-турската Освободителна война обителта да е опожарена.

Освен красиво произведение на възрожденското изкуство и убежище от забързаното ежедневие, Калоферската обител е и изходен пункт за много туристически маршрути към централната част на Стара планина – хижа „Рай” (5 часа и половина) и връх Ботев (7 часа).

За обратния път до Калофер можете да използвате няколко маршрута. Първият от тях води към до моста на Бяла река, след което по отлично разпознаваема пътека се стига местността Кулата и по пряко трасе се излиза в града. Друг вариант е да прекосите Бяла река, да заобиколите Белите брегове от юг и покрай Малкото манастирче излиза на вододела между Бяла река и Тунджа.

  • Маршрути
  • Манастири
Калофер - Забележителност Маршрут Калофер – Калоферски манастир - Снимка 1 Калофер - Забележителност Маршрут Калофер – Калоферски манастир - Снимка 2 Калофер - Забележителност Маршрут Калофер – Калоферски манастир - Снимка 3 Калофер - Забележителност Маршрут Калофер – Калоферски манастир - Снимка 4