3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Пътят към тихата обител

Price comment  Цена:
адрес:
Калофер
имейл:
телефон:
0035931335988

Изходната точка на маршрута е Туристическия информационен център в подбалканския град Калофер, известен както с богатото си историческо минало, така и с местоположението си в непосредствена близост до най-високата и една от най-красивите части на Стара планина. По принцип е възможно първия участък от трасето, този до местността Паниците, да бъде преодолян с автомобил. Ако обаче решите да спазвате правилата на класическия туризъм и да се поразмърдате малко, можете съвсем спокойно да изминете четирите километра до курортната местност.

Паниците се намира в самото подножие на Централния Балкан, по поречието на река Тунджа. Има две теории за произхода на името на местността – заради самата й форма или заради странните вдлъбнатини в камъните в реката, характерни за района й. В момента Паниците са много посещаван курорт и най-развитото място в целия калоферски регион.Оттук започват и единствените маршрути от Южна България за изкачване на водопада Райското пръскало и първенеца на Стара планина връх Ботев.

От Паниците се тръгва към параклиса „Покров Богородичен”, като се прекосяват местностите Параджишка поляна и Аврамови колиби. През цялото време на прехода се разкриват невероятно красиви гледки към централната част на Стара планина, Средна гора и Подбалканската котловина. До светата обител се стига за около час и половина, разходката е приятна, без особено сериозни изкачвания или опасни участъци.

Ако предварително сте направили резервации и осъществявате туристическия преход в компанията на специализиран водач, в двора на параклиса ще научите много факти за географските особености на местността. Също така ще се запознаете с любопитните легенди за създаването на Звъниград (според вярванията така се казвал предшественикът на град Калофер, който се намирал тук).

От околността на параклиса „Покров Богородичен” се разкрива прекрасна гледка към почти белите внушителни скали, обграждащи долината на стръмно спускащата се от Национален парк „Централен Балкан” Бяла река. Ако имате желание, можете да продължите още малко по пътеката, която подминава светата обител и достига местностите Синия вир и Манастирския бент.

Оттук вече е невъзможно да се продължи, защото пред нас се изправят непристъпните скални стени на резерват „Джендема”. При желание има отлични места, на които можете да си устройте пикник, но ако наемете водач на групата си, трябва да съобщите намерението си при резервацията. Маршрутът не е чак толкова кратък (ако тръгнете пеша за Паниците общата продължителност ще е около 5 часа), но е много лесен и подходящ за туристи от всички възрасти и с малко опит.

  • Маршрути
Калофер - Забележителност Маршрут Пътят към тихата обител - Снимка 1 Калофер - Забележителност Маршрут Пътят към тихата обител - Снимка 2 Калофер - Забележителност Маршрут Пътят към тихата обител - Снимка 3