3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Райското пръскало и Хижа...

Price comment  Цена:
адрес:
Калофер, резерват Джендема
имейл:
телефон:

До това райско кътче на природата може да се стигне само пеш, за около 4 часа от курортно селище Паниците, което се намира на 7 км от Калофер. Препоръчително е да сте подготвени или поне много ентусиазирани. Добре е да не ходите в сезоните с мъгли, но от друга страна, така ще изпуснете неописуеми преживявания и гледки. Пътеката е изключително живописна, много добре маркирана с табели и лентова маркировка /синьо и бяло/ и с множество места за отдих, изградени от Дирекцията на парка. Хижа „Рай” се намира в подножието на „Райското пръскало”. Хижата е разположена на едно от най-красивите места в Стара планина, разполага със 120 легла, както и с обща баня, кухня и лавка, стопанисва се от туристическо дружество „Хайдут”- Калофер.

И ето пред Вас – водопада! Пенливите си води Райското пръскало си набавя от снежните преспи на връх Ботев. Пръските на водопада - падащи от невероятната височина от цели - 124,5 метра създават неописуема красота и удивление у туриста.

Райското пръскало привлича туристи от страната и чужбина. Водопадът е подходяща дестинация за любителите на походи,скално катерене, екотуризъм, парапланеризъм и за всички,които просто обичат планината и свежия планински въздух. Райското пръскало е най-пълноводно през летните месеци,затова и през този период е най-посещавано от туристи. Когато и да решите да го видите, отделете 2 дни и се насладете на Рая. Така ще сте посетили най-големия водопад на Балканския полуостров. Сафари с джип, конна езда или полет с парапланер, вие избирате! До хижата можете да си направите къмпинг.

От хижа „Рай” по изключително панорамната „Тарзанова пътека” / зелено-бяла лентова маркировка/ за около 2,5-3 ч ще се изкачите до самият връх „Ботев” от където можете да продължите до х.”Плевен” /3,5-4 ч/ , х.”Тъжа” /4-4,5 ч/ и х.”Левски” /3,5-4 ч/. На връх Ботев НЯМА място за пренощуване, поради което трябва да предвидите нощувка в някоя от хижите в района.

  • Маршрути
  • Водопади
  • Хижи
Калофер - Забележителност Маршрут Райското пръскало и Хижа Рай - Снимка 1 Калофер - Забележителност Маршрут Райското пръскало и Хижа Рай - Снимка 2 Калофер - Забележителност Маршрут Райското пръскало и Хижа Рай - Снимка 3 Калофер - Забележителност Маршрут Райското пръскало и Хижа Рай - Снимка 4 Калофер - Забележителност Маршрут Райското пръскало и Хижа Рай - Снимка 5 Калофер - Забележителност Маршрут Райското пръскало и Хижа Рай - Снимка 6