3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Рай – Рогачева пещера

Price comment  Цена:
адрес:
Калофер
имейл:
телефон:
0035931335988

Изходната точка на маршрута е една от най-посещаваните и красиви хижи в Стара планина, а защо не и в цяла България – „Рай”. Тя се намира на 1530 метра надморска височина, на територията на Национален парк „Централен Балкан”. Представлява масивна триетажна сграда, строена през 1935 година и разполага с капацитет от 120 места. Едно от най-големите предимства на хижата е, че до нея няма път за автомобили, което запазва духа й на традиционен туристически обект, оставащ встрани от шумотевицата.

От хижа „Рай” се разкриват невероятни панорами към южните склонове на старопланинското било, заедно с първенеца на Балкана – връх Ботев (2376 м), най-високия постоянно течащ водопад в България и на Балканския полуостров – Райското пръскало (124,5 м) и страховитите отвесни скали на Джендема. Най-удобната изходна точка за посещение на хижа „Рай” е град Калофер, откъдето до местността Паниците (4 километра) може да се отиде и с автомобил, но останалата част от пътя (6 километра) трябва да изминете пеша.

Туристическият маршрут следва пътеката за върховете Голям (2169 м) и Малък (2100 м) Купен. След много стръмно изкачване на южните старопланински склонове постепенно набираме височина и можем да се насладим на невероятни гледки към билото, Подбалканската котловина и Средна гора. Когато достигнем „гръбнака” на Балкана, се отделяме от пътеката за Купените и поемаме на север. Налага се да прекосим участък, покрит със скални зъбери, които до известна степен затрудняват придвижването, но за сметка на това са изключително красиви. Следвайки подножието им в североизточна посока, трябва да внимаваме, за да не изгубим пътеката, тъй като тя често става трудноразпознаваема сред високопланинската растителност.

Скоро пред нас се разкрива красивата долина на река Голяма Бъзовица (приток на Бяла река). Отвесните и скалисти южни склонове са особено вдъхновяващи при пълноводие, когато можем да се насладим на няколко красиви водопада, сред които и Сухото пръскало (95 м). След около час с нормално темпо достигаме до малък поток, вляво от който се намира крайната ни цел – Рогачевата пещера.

Пещерата е дълбока само 42 метра, с височина на входа 4 метра. Впечатляващото при нея обаче е по-скоро от историческа, отколкото от спелеоложка гледна точка. През размирните години на османската власт тя често е използвана за убежище на хайдути, а през 1924 година приютява четата на Иван Сариев.

Съвсем наблизо, в района на изворите на Малка Бъзовица в местността Хурсуза, се намират множеството плитки пещери, известни като Николови дупки. Над тях е разположен Арманкая – естествен малък скален мост.

  • Маршрути
  • Пещери
  • Хижи
Калофер - Забележителност Маршрут Хижа Рай – Рогачева пещера - Снимка 1 Калофер - Забележителност Маршрут Хижа Рай – Рогачева пещера - Снимка 2 Калофер - Забележителност Маршрут Хижа Рай – Рогачева пещера - Снимка 3