3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Русалка

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Калофер
имейл:
телефон:
00359887787693

Хижа Русалка се намира в южното подножие на масива Триглав, в местността на Средочето. Сградата и е голяма и двуетажна, с тавански помещения и капацитет да побере четиридесет души. Санитарните възли и баните са етажни, а самата сграда е водоснабдена и електрифицирана от ВЕЦ. Отоплението е с печки на твърдо гориво, а на разположение на туристите са кухня и столова.

В съседство може да се стигне до няколко хижи по маркираните еко пътеки. До хижа Мандрата се стига за три часа, Соколна на шест и Мазалат на шест. В близост е и чудният водопад Кадемлийското пръскало, спускащ се от цели седемдесет и два метра. Пътят до него отнема час и половина.

Още по- близо е друг водопад – Бабското пръскало, който бумти само на половин час от хижата, изсипвайки водите си от петдесет и четири метра височина.

До хижа Русалка се стига от село Тъжа за два часа и половина пеша по маркираната пътека или по тринадесет километровият черен път, който е проходим за превозни средства при добро време.

  • Хижи
Калофер - Забележителност Хижа Русалка - Снимка 1 Калофер - Забележителност Хижа Русалка - Снимка 2 Калофер - Забележителност Хижа Русалка - Снимка 3 Калофер - Забележителност Хижа Русалка - Снимка 4