3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Яйлата – Градски парк До...

Price comment  Цена:
адрес:
Камен бряг
имейл:
телефон:

Изходната точка на този маршрут, съчетаващ в себе си автомобилен и пешеходен туризъм, е защитената местност „Яйлата“. Преведено от турски, името значи „високо място, издигнато над околността пасище“.

Яйлата се намира на два километра южно от Камен бряг и на по-малко от двадесет километра в североизточна посока от град Каварна. Надвесена над морето, тя представлява скалиста тераса с площ от триста декара, отделена от морето от скални отвеси, някои от които с височина повече от шестдесет метра.

Преди над седем хиляди години в скалните ниши и пещерите на Яйлата са живели едни от най-древните обитатели на Европа, след което човешкото присъствие в района не се прекъсва чак до наши дни. При археологическите разкопки са открити ясни следи от тракийско и римско присъствие, а от византийския период са запазени останки от крепост (порта и четири кули), живописно надвесени над скалния венец, под който се разбиват морските вълни.

От „Яйлата“ се тръгва към друга защитена местност – „Болата“. Тя също се намира в близост до село Българево (община Каварна, област Добрич) и съчетава красива плажна ивица с невероятно разнообразие на животински и растителен свят. Разбира се, тук също има останки от древни поселения, особено в пещерите, разположени на морския бряг.

Езерото, което се намира в местността Болата, е на един от основните миграционни пътища на прелетните птици на територията в Европа – Виа Понтика, така че тук гнездят или си почиват едни от най-редките орнитоложки видове на Стария континент, като малък гмурец, земеродно рибарче и воден бик.

Оттук маршрутът продължава с автомобил към Градския парк „Свети Георги“ в град Добрич, който е създаден през 1867 година и е един от най-старите в страната. Тогава градската управа взема решение част от местността Карабоклук да бъде засадена с дръвчета. Местните управници прокарват и няколко алеи, а през годините парковото пространство бива разширявано и все по-облагородявано. За малките е построен атракцион, известен под наименованието Дървения град, където те могат да лудуват на воля, докато родителите им си почиват.

В момента площта на парка е 430 декара, като на територията му са построени градският стадион, изкуствени скални градини, пещера, езеро и водопад, заведения, летен театър и паркът е едно от най-предпочитаните места за почивка на добричлии и гостите на града. Особено през уикендите и празничните дни тук се събират понякога хиляди хора. Това е и последната точка на туристическия маршрут, макар че при желание можете да посетите редица други забележителности на най-големия град във вътрешността на Североизточна България.

  • Маршрути
  • Резервати
Камен бряг - Забележителност Маршрут Яйлата – Градски парк Добрич - Снимка 1 Камен бряг - Забележителност Маршрут Яйлата – Градски парк Добрич - Снимка 2 Камен бряг - Забележителност Маршрут Яйлата – Градски парк Добрич - Снимка 3 Камен бряг - Забележителност Маршрут Яйлата – Градски парк Добрич - Снимка 4