3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Яйлата – Каварна

Price comment  Цена:
адрес:
Камен бряг
имейл:
телефон:

Този туристически маршрут започва с посещение на Археологическия резерват „Яйлата“ – един от сравнително малко познатите, но изключително живописни в североизточната част на България. Името на местността е от турски произход и означава „плато“ или „издигнато над околния терен пасище“. Намира се само на два километра от култовия за търсещите единение с природата Камен бряг и на осемнадесет километра в североизточна посока град Каварна.

Яйлата представлява крайбрежна тераса с обща площ около триста декара, отделена от морето от скални отвеси с височина, която на места достига шестдесет метра. Историческата стойност на местността и туристическата й привлекателност се дължат на това, че тук са открити много пещерни жилища, в някои от които са намерени артефакти на възраст пет хиляди години, както и ранновизантийска крепост от V век. Макар и от нея да са съхранени само фрагменти от четири кули и една порта, тя изглежда много живописно на фона на морския бряг. През Средновековието част от множественото пещери са използвани като манастирски комплекс.

От Яйлата туристическият маршрут продължава към нос Калиакра, докъдето се достига с автомобил по сравнително хубав, живописен крайморски път. Носът, около който се носят страховити и величави легенди за късното ни Средновековие и завладяването на България от османците, също е обявен за резерват и е един от Стоте национални туристически обекта. Да не говорим за спиращите дъха гледки, които се откриват към морето.

Маршрутът води към Каварна, където можете да посетите Историческия музей в града (улица „Крайморска“ 1), помещаващ се в реставрирана баня от късното Средновековие. Експозицията съдържа артефакти от V-VI век, та чак до Втората световна война. Особен интерес представляват експонатите, представящи бита и културата на племената, обитаващи граничната за Римската империя провинция Малка Скития, както и тези от Първата българска държава.

На същия адрес се намира и каварненският Хамам, в който е представена изложбата „Добруджа и морето“. Тя представя каменни котви, антични амфори, монети, златно съкровище от епохата на траките и всевъзможни артефакти, свързани с древното корабоплаване и търговия в района. Съвсем наблизо е и Художествената галерия в града, създадена през седемдесетте години на ХХ век и съхраняваща редица забележителни произведения на български творци.

Последната дестинация по маршрута е Етнографската къща, разположена на улица „Сава Ганчев“ 16. Тук са представени традициционния бит на местните групи добруджанци и гагаузи, на преселниците от Котел, както и типични за този край занаяти като плетене на дантели и папукчийство. Разбира се, можете да съчетаете туристическия маршрут с един качествен релакс на плажа в града.

  • Маршрути
  • Резервати
Камен бряг - Забележителност Маршрут Яйлата – Каварна - Снимка 1 Камен бряг - Забележителност Маршрут Яйлата – Каварна - Снимка 2 Камен бряг - Забележителност Маршрут Яйлата – Каварна - Снимка 3 Камен бряг - Забележителност Маршрут Яйлата – Каварна - Снимка 4