3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Камен бряг

Price comment  Цена:
адрес:
Камен бряг
имейл:
телефон:

Камен бряг е едно от най-магичните места по българското Черноморие. Липсата на плаж, покрит с нормален пясък, го е избавило от комерсиалното презастрояване, характерно за останалата част от крайбрежието ни, а високите, отвесни скали му придават величественост и тайнствено очарование. Това е и една от причините на първи юли всяка година тук да се провежда известният фестивал “Джулай морнинг”, посветен на любовта към рок музиката и свободата, на който се събират хора от цяла България, както и много чужденци.

Самото име на местността говори красноречиво за характера на релефа му - на километри наоколо скалните отвеси са с височина от десетки метри, в морето се издигат каменни колоси с причудливи форми, а съвсем наблизо е и прочутият археологически резерват “Яйлата”, като самият той носи името на гигантско скално образувание.

Село Камен бряг (община Каварна, област Добрич) се намира само на два километра от “Яйлата”, а населението му е едва 69 човека. Тъй като археологическият резерват е най-голямата забележителност в района, в селото е създаден туристически информационен център, в който можете да получите нужните данни както за него, така и за другите важни дестинации около Камен бряг.

При археологическите разкопки в местността Яйлата са открити множество каменни жилищни сгради, гробници, тракийски култов комплекс и крепостна стена от ранновизантийския период. Северозападно от Камен бряг пък учените са се натъкнали на скитски погребения, а в цялата околност са разпръснати различни мегалитни паметници.

  • Плажове
Камен бряг - Забележителност Плаж Камен бряг - Снимка 1 Камен бряг - Забележителност Плаж Камен бряг - Снимка 2 Камен бряг - Забележителност Плаж Камен бряг - Снимка 3 Камен бряг - Забележителност Плаж Камен бряг - Снимка 4