2 stars 2 stars

Природна Забележителност
Устието на река Камчия и тайнств...

Price comment  Цена:
адрес:
Камчия
имейл:
телефон:

От главния път Варна- Бургас има отбивка за курорт Камчия. Той е сравнително спокоен в сравнение с другите по-големи курорти около Варна, а и природата ще ви впечатли с все още малката човешка намеса. Около устието на най-голямата българска река, вливаща се в Черно море - река Камчия, се ширят уникални лонгозни гори. Това дивно място се намира на около 25 км южно от Варна . До края на 19 век лонгозната гора се простирала на 100 квадратни километра, днес от тях са оцелели едва 12, съсредоточени при устието й и обявени за защитена територия.

Река Камчия, наричана някога и Панисос, а също и Тича, често разлива водите си в долината. По този начин е създала условията за създаване на тази подобна на джунгла растителност - Лонгоза. За да се опази ценната горска екосистема през 1951 година местността е обявена за природен резерват Камчия (днес резерват Лонгоза). В близост е и защитена местност Камчийски пясъци, заемаща 3,726 кв. км. Тя обхваща основната част от най-обширните по площ пясъчни дюни по българското черноморско крайбрежие. Също така и лонгозни гори, блатни екосистеми, храстови и тревни формации. В местността живеят редки растителни, животински и пернати видове, повечето записани в Червената книга. По бреговете има папур, тръстика, жълти и сини перуники, а водите блестят от сребърните звънчета на блатните лютичета, а сред тях с царствена красота се открояват белите цветове на водните лилии. Прелестта на този кът привлича голям брой любители на красивата природа и природоизпитатели. В него може да се наблюдават изключително редки видове от нашата флора и фауна. Сред горите има асфалтирани пътни артерии и много къмпинги, почивни бази и хотели.

В река Камчия се срещат около 25 вида риба - основен поминък на тукашното рибарско селище. Около северната част на устието на реката до черноморския бряг се намира и курорт "Камчия".

Тук всъщност е най-дългият непрекъснат черноморски плаж в България , започващ от къмпингите 'Рай' и "Романтика" в северната си част, минаващ през плажа при Шкорпиловци и свършващ при Черни нос в южна посока. Както казват: "Достатъчно е да идеш веднъж там и да оставиш сърцето си - няколкокилометрова плажна иваца, чудна гора, дюни и...тишина..."

Истинско приключение в устието на Камчия е разходката с лодка или водно колело по реката. Като в приказка е, тъй като на места гъстите лиани са оформили зелени тунели над реката. За нощувки има бунгала, но също така и няколко почивни станции и хотели.

Камчия - Забележителност Устието на река Камчия и тайнствата на Лонгоза - Снимка 1 Камчия - Забележителност Устието на река Камчия и тайнствата на Лонгоза - Снимка 2 Камчия - Забележителност Устието на река Камчия и тайнствата на Лонгоза - Снимка 3 Камчия - Забележителност Устието на река Камчия и тайнствата на Лонгоза - Снимка 4