3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Сучурум

Price comment  Цена:
адрес:
Карлово
имейл:
karlovo_tur@abv.bg
телефон:
+35933593436

Петнадесетметровият водопад "Сучурум", в превод "хвърчаща вода", се намира на един километър северно от Карлово в подножието на Стара планина над градската водноелектрическа централа. Водите на Стара река стремително се спускат от височините, разбиват се в острите камъни в една прозрачна феерия.

Близостта до града и добре поддържаният асфалтов път до подножието на планината, са направила водопада атракция за посетителите и любимо място за отмора, разходки и летни пикници за жителите на Карлово и региона. До водопада води път, който карловци отдавна са нарекли „Алея на влюбените”. Тук дори в късните часове можеш да срещнеш прегърнати двойки. Разходката до водопада е романтична по всяко на денонощието - и денем, и на лунна светлина. Разстоянието се взема за 15 минути от центъра на града. Няма как да се объркаш- вървиш по улица „Водопада”, минаваш покрай ресторант, после покрай механа „Водопада”.

В края на парка е паметникът на известния алпинист Христо Проданов. Точно срещу него е фабриката за вълнени изделия на дарителите на Софийския университет Евлоги и Христо Георгиеви. На 200 м. след нея се минава по мост и скоро се озовавате на територията на ВЕЦ „Карлово”. Минавате буквално покрай машинното отделение и можете да надникнете през прозорците, за да видите как работят съоръженията.

Секунди след това се озовавате пред пленителния водопад. Гледката спира дъха със своята красота.

Водопадът Сучурум е символът на Карлово за 2012г.

  • Водопади
Карлово - Забележителност Водопад Сучурум - Снимка 1 Карлово - Забележителност Водопад Сучурум - Снимка 2 Карлово - Забележителност Водопад Сучурум - Снимка 3 Карлово - Забележителност Водопад Сучурум - Снимка 4