3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Костенурката

Price comment  Цена:
адрес:
Карлово
имейл:
телефон:
0035933599391

Връх Костенурката се намира по билния маршрут хижа Добрила – връх Ботев, който се движи по вододелното било на Троянска и Калоферска планина. Наименованието си носи, тъй като гледан от юг, откъм хижа Васил Левски, наподобява костенурка, подала глава от корубата си. Върхът следва източно от връх Купена (2169 м), след преминаването на масива на Кръстците. Отграничен е от запад от така наречената Видимска пътека – използвана и до днес от пастирите.

Костенурката е висок 2034 метра и е част от най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“. Маршрутът съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море.

Върхът представлява интерес за туристите през цялата година. През зимата обаче трябва да сте изключително внимателни, защото районът и самият връх са лавиноопасни. За алпинистите представлява траверс от ІV б категория на трудност.

Един от начините да покорите причудливия връх Костенурката е от хижа Плевен. Маршрутът се изкачва на юг по рида Бъзов Дял. След преминаване на рядка букова гора се достига местността Мургата - по-равно място, след което изкачването на юг продължава из наклонени пасища. Пътеката се разклонява - право напред продължава стълбовата маркировка на зимния маршрут за връх Ботев по парапета на връх Млечния чал. След изкачването на Млечния чал се поема по билото на запад с леко спускане към връх Жълтец, следва спускане по стръмния западен склон на върха, известен като Брустовете. След късо разстояние се излиза на равното и тясно било от източната страна на връх Костенурката. От върха при хубаво и ясно време гледката към Северна и Южна България е спираща дъха и ненаситна.

За удобство на туристите в местността има няколко действащи хижи: Амбарица, Балкански рози, Васил Левски, Дерменка, Добрила, Зора, Мандрата, Незабравка , Равнец, Рай, Тъжа и Хубавец.

В близост до върха се намират доста исторически забележителност: крепостта Анево кале, Часовниковата кула в Карлово и Каменните мостове в Калофер. Вниманието ви заслужават и музеите в Карлово, Калофер и Сопот. Ако сте почитатели на водопадите, местността е богата на тях. Тук са Видимското пръскало, Джендемския водопад, Доньовите водопади, Змийските водопади, Кадемлийското пръскало, Карловското пръскало, Кози рог, Райско пръскало, Сучурум и Черното пръскало.

  • Върхове
Карлово - Забележителност Връх Костенурката - Снимка 1 Карлово - Забележителност Връх Костенурката - Снимка 2