3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Джендемски водопади

Price comment  Цена:
адрес:
Карлово
имейл:
телефон:

Резерватът на Южен Джендем пази едно от най-трудно достижимите и непристъпни места из българските планини. В Южен Джендем, реките Бяла река и Бъзовица се провират през непристъпни каньони, като водите им скачат през много водопади с височина до 80 метра. Стигането до там е по трудно използваеми и предаващи се на природата пътеки, а за преминаване от край до край – алпинистка екипировка.

Началото на Джендемска река е на изток от Дюза - равната поляна разположена между вр.Ботев и масива Равнец, на която се събират няколко пътеки. Оттам надолу Джендемска река представлява каскада от водопади - Трояците, Големия джендемски, Змийските, Широкия, Козия рог и още десетки по-малки, които не са кръстени с имена. След тях реката се влива в Бяла река, в която по-надолу се вливат река Пръскалска, идваща от Райското пръскало и река Бъзовица.

Тръгва се по лятната пътека към хижа Васил Левски. Минава се един поток и се стига до втори, на име Башмандренска река, от дясно на която има пряка немаркирана пътечка, която извежда директно на Башмандра. Реката се пресича в посока хижа Рай и се излиза на северното ребро на връх Хайдуттепе, по което се тръгва нагоре. Трябва да се стигне до пътеката, която подсича Хайдуттепе отляво и се стига на острото ребро на масива, спускащо се на изток от върха - вляво е Бяла река, а от дясно е Джендемска река.

Следва стръмно спускане без пътека по пресечен терен до Джендемска река. Това, което чака обаче е достойна награда за усилията - Големият Джендемски водопад. След него се продължава надолу по реката и се стига Широкият водопад. От там следва изкачване до друг водопад – Козият рог, но това е доста трудна част от пътя, особено за уморен турист.

  • Водопади
Карлово - Забележителност Джендемски водопади - Снимка 1 Карлово - Забележителност Джендемски водопади - Снимка 2 Карлово - Забележителност Джендемски водопади - Снимка 3