5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Град
Карлово - градът на Васил Левски

Price comment  Цена:
адрес:
Карлово
имейл:
karlovo_tur@abv.bg
телефон:
+359896688523

Според исторически сведения, земите на днешно Карлово са обитавани от древни времена от траки от племето одриси. През късноантичната епоха оттук е минавал път, свързващ Черноморието с град Сердика, днешна София.

Родом от Карлово са много бележити българи. Пръв сред тях е националният ни герой Васил Левски. Бащата на бележития ни поет и революционер Христо Ботев – Ботьо Петков - също е роден в града. Други известни личности, родом от Карлово, са предприемчивите братята Христо и Евлоги Георгиеви, едни от най-големите дарители за култура и просвета на България, книжовникът Райно Попович и публицистът Иван Богоров.

Днес Карлово се гордее с многото си забележителности. Най-голямата от тях е родната къща на Васил Левски. В къщата-музей автентично е запазена обстановката, в която е израснал великият български революционер. Можете да посетите музея всеки ден от 8.30 до 17.00 часа. Друга забележителност е историческият музей, който се намира в старата част на града. Той е интересен с богатата си музейна сбирка от предмети и артефакти, проследяващи историята на региона от най-дълбока древност до сега. Музеят се помещава в сградата на Петокласното училище, която сама по себе си е истински шедьовър на Възрожденското изкуство. Интересен е Центърът за занаяти и културни традиции – Бухаловият хан - едно от най-интересните и красиви здания в града. В хана някога се е събирал революционният комитет, основан от Васил Левски.

В старата част на Карлово има и други интересни забележителности – църквите Св. Богородица (това е храмът, в който Васил Левски е ръкоположен за йеродякон) и Св Никола, а също и Историческо място Стария град, съхранило в себе си уникалната атмосфера на Българското Възраждане.

В района на Карлово има и много природни забележителности. Сред тях са Райското пръскало – най-големият водопад в страната, който се намира в резерват „Джендема", Голям Джандемски водопад – също в резерват „Джендема”, Сухата пещера и Водната пещера, резерватите Стенето, Стара река, Чамджа. Особено приятна е разходката по улица “Водопад”, която отвежда до водопад „Сучурум”, намиращ се на 1км от центъра на града. В околността има интересни пешеходни маршрути до хижа Хубавец, хижа Васил Левски, хижа Рай и близките градове.

Карлово - Забележителност Карлово - градът на Васил Левски - Снимка 1 Карлово - Забележителност Карлово - градът на Васил Левски - Снимка 2 Карлово - Забележителност Карлово - градът на Васил Левски - Снимка 3 Карлово - Забележителност Карлово - градът на Васил Левски - Снимка 4 Карлово - Забележителност Карлово - градът на Васил Левски - Снимка 5 Карлово - Забележителност Карлово - градът на Васил Левски - Снимка 6 Карлово - Забележителност Карлово - градът на Васил Левски - Снимка 7 Карлово - Забележителност Карлово - градът на Васил Левски - Снимка 8 Карлово - Забележителност Карлово - градът на Васил Левски - Снимка 9 Карлово - Забележителност Карлово - градът на Васил Левски - Снимка 10