3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Карлово - хижа Левски - връх Ботев

Price comment  Цена:
адрес:
Карлово
имейл:
телефон:
0035933593436

Маршрутът от Карлово през хижа „Левски” за връх Ботев тръгва от центъра на подбалканския град и е препоръчително да си отделите поне два дни, тъй като общата му дължина е около 13 часа. Първата цел по трасето е хижа „Хубавец”, до която се стига за 2-3 часа с нормален ход. Пътеката е добре маркирана и разпознаваема. В началото е доста стръмна, бързо навлиза в хубава широколистна гора и половин час след старта си извежда до коритото на Стара река, където е изградено място за отдих.

След това маршрутът следва поречието и предоставя наистина забележителни гледки към буйните и неспокойни води, които само за миг се „закротяват” в равни участъци, изобилстващи от малки вирчета. Следвайки коритото, пътеката е доста полегата и позволява да се наслаждавате на многобройните красиви гледки.

Стига да сме преценили времето за тръгване и метеорологичните условия добре, преходът до хижа „Хубавец” е един от най-приятните, които можем да си представим. Самата хижа се намира на мястото, на което Малка и Голяма река се сливат, за да образуват Стара река. Представлява двуетажна сграда с 50 места и външни санитарни възли.

Оттук до следващата хижа преди планинското било, „Балкански рози”, се достига са около час, като пътеката отново следва речно корито (този път на Голяма река). Хижата е малка и приятна (има капацитет 30 места), а маршрутът от нея до билото и хижа „Васил Левски” се изминава за около два часа, отново следвайки коритото на Голяма река.

Хижа „Васил Левски” е една от най-посещаваните в Централна Стара планина. Тя е двуетажна, има общ капацитет 70 места и през нея минават почти всички атрактивни маршрути в района. Най-удачният вариант за пренощуване по маршрута е именно тук.

След като си починете и наспите, поемате по най-впечатляващия и висок билен участък на Стара планина. Пътеката тръгва доста стръмно на изток и изкачването продължава около час, през гора. Излиза се на скалистата и оголена билна местност Говедарника, от което се открива зашеметяваща панорама във всички посоки.

Оттук трасето е много по-приятно, особено ако изберете зимната маркировка, която предлага и непрекъсната поредица от красиви гледки към Северна, Южна България и старопланинското било. Маршрутът преминава през едни от най-високите и живописни върхове на Балкана, след което се спуска плавно към билното заравнение, на което се намира заслон „Ботев”. Изкачването на едноименния първенец на Стара планина (2376 м) ще ви отнеме още около час. Усещането за свобода и простор и гледките обаче си заслужават!

  • Върхове
  • Хижи
Карлово - Забележителност Карлово - хижа Левски - връх Ботев - Снимка 1 Карлово - Забележителност Карлово - хижа Левски - връх Ботев - Снимка 2 Карлово - Забележителност Карлово - хижа Левски - връх Ботев - Снимка 3