3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут хижа Васил Левски – водо...

Price comment  Цена:
адрес:
Карлово
имейл:
телефон:

Туристическият маршрут от хижа „Васил Левски” до водопада Пръскалото (известно и като Карловско пръскало) е един от най-кратките и лесни за преминаване на територията на Централна Стара планина. Разбира се, преди да изминете двадесетте минути между двата туристически обекта, трябва да се озовете в изходната точка.

Най-лесният начин, за да стигнете до хижа „Васил Левски”, е като тръгнете от град Карлово и минете през хижа „Хубавец”. Изкачването не е особено лесно, но за сметка на това осигурява зашеметяващи гледки към Подбалканската котловина, долината на Стара река и нейните притоци, покрай които се вие пътеката.

Хижа „Васил Левски” е разположена на 1450 метра надморска височина, непосредствено над мястото, на което реките Малка и Голяма се сливат, за да образуват Стара река. Намира се в живописна местност на южното било на Централна Стара планина и е една от възловите точки по почти всички атрактивни маршрути в района.

От хижата до водопада Пръскалото се стига, като се поеме в южна посока по отлично маркирана пътека. След като пресече Стара река по живописно дървено мостче, маршрутът поема по източния й бряг, срещу буйното течение. Тъй като трасето минава непосредствено до речното корито и погледът ви през цялото време ще бъде насочен към бушуващите кристално чисти води, преодоляващи водоскок след водоскок, трябва да внимавате, защото пътеката не е чак толкова безопасна. Макар и кратка, на някои места тя е покрита с естествено загладени хлъзгави каменни плочи, които могат да ви изиграят лоша шега.

Въпреки че височината на Пръскалото не е особено голяма (26 метра), то е един изключително красив водопад. Особено през дъждовните месеци през пролетта и есента, водата му се стоварва с неподозирана ярост и оглушителен шум върху каменистото корито на Стара река. Околните скали са силно обрасли с мъх и придават очарование на Пръскалото дори и през лятото, когато струите му са значително по-спокойни, а звукът от падането им гали ухото.

Макар и кратък, маршрутът от хижа „Васил Левски” до Пръскалото ви дава възможност да се запознаете с „представителна” за територията на резервата „Стара река” обстановка. Защитената местност е създадена, за да съхрани множеството редки растителни, животински видове и съобщества, обитаващи неговата територия. И, разбира се, невероятно красивата му, сурова природа.

  • Маршрути
  • Водопади
  • Хижи
Карлово - Забележителност Маршрут хижа Васил Левски – водопад Пръскалото - Снимка 1 Карлово - Забележителност Маршрут хижа Васил Левски – водопад Пръскалото - Снимка 2 Карлово - Забележителност Маршрут хижа Васил Левски – водопад Пръскалото - Снимка 3 Карлово - Забележителност Маршрут хижа Васил Левски – водопад Пръскалото - Снимка 4