3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Амбарица

Price comment  Цена:
5
адрес:
Карлово
имейл:
emagateva@abv.bg
телефон:
00359889894816

Хижа Амбарица е скътана из живописните склонове на северна Стара Планина, в местност Дълги дял, което е източно от връх Момина могила. Има две сгради, които общо могат да поберат до 110 души. Едната е старата хижа – тя е двуетажна, масивна, с петдесет и девет легла и външни санитарни възли. И новата и старата постройка са с добро водоснабдяване, електрифицирани и с отопление на твърдо гориво. Разполагат с туристическа кухня, столова и лафка.

Амбарица е прекрасна стартова позиция за преход към множество забележителни места в района. Върховете Левски и Амбарица (2166 метра) са на около два часа път, а връх Голям Купен (2169) и скалният мост Марковата дупка са на три часа спокойно вървене. В близост са и много други хижи:

Васил Левски - 4.30ч.; Яворова лъка - 2.00ч.; Дерменка - 5.30ч.; Хубавец - 4.00ч;

Добрила - 3.00ч.; Плевен - 6.00 часа през върхове Голям Купен и Костенурката.

Всички пътеки са маркирани, а за допълнителни инструкции можете да попитате хижаря. До хижата може да се стигне по няколко начина. Един е през село Черни Осъм, местността Смесито. Отнема около три часа пеша по маркирана пътека. Също така от Карлово – 6 часа, през хижа Хубавец и от Сопот, през седалковата въжена линия. Стига се хижа Добрила, а от там има добре очертана пътека. От хижата се минава през дъхава, иглолистна гора и пътят се вие към по-високи места. Пресича се горното течение не Черни Осъм, като над пътеката се сливат два потока, образуващи реката Чаталчучур. Минава се през западното подножие на връх Левски и се стига до рида Куманица. След виещи се завои и изкачване по пресъхнал улей, пътеката продължава на североизток и след известно време вървене по нея се стига до разклон, на който има маркировъчен стълб и табелки. Южно се намира пътеката за Купените и връх Ботев, а на Платнешки ярове от нея се отделя пътека за хижа Васил Левски. Друга пътека също тръгва на юг и през хижа Хубавец може да се слезе по споменатия по-горе път до Карлово.

От там се спускате по Дебели дял и хижа Амбарица вече се вижда. Този маршрут отнема около два часа и половина.

  • Хижи
Карлово - Забележителност Хижа Амбарица  - Снимка 1 Карлово - Забележителност Хижа Амбарица  - Снимка 2 Карлово - Забележителност Хижа Амбарица  - Снимка 3