3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
хижа Балкански Рози

Price comment  Цена:
6
адрес:
Карлово
имейл:
телефон:
00359898330806

Хижа Балкански Рози е дело на Червения Кръст. Завършена през 1933 година, тя се намира на 1108 метра надморска височина на брега на Голямата река, в страни от пътеката за хижите Хубавец и Васил Левски.

Общият капацитет на двете сгради, от които се състои хижата е петдесет места, а стаите са съответно с по две, четири и повече легла. Санитарните възли са външни, а самите сгради са водоснабдени и електрифицирани. На разположение на туристите са кухни, столови, посуда и печки на твърдо гориво за отоплението.

„Балкански Рози“ е удобна стартова позиция за преход към много от красотите на централния Балкан. Една от тях е най-труднодостъпният връх в Стара Планина – Голям Купен. От хижата се тръгва по маркирана пътека, която криволичи из хълмовете и скалите. Пътят до върха отнема три часа със средно темпо. От там всеки, който има енергия за по-нататъшни приключения може да се спусне до хижа Васил Левски, която е близо до Карловското пръскало.

Има много изходни пунктове за хижата. От град Карлово по маркирана пътека ще отнеме три часа, а има и обозначени маршрути от Сопот, Троян, Априлци, селата Васил Левски, Черни Осъм и Орешак, както и от ред други хижи, пръснати в околността. Най-близка, на около 30 минути е хижа "Хубавец".

В близост до хижа "Балкански Рози" се намира слабо известният, но въпреки това забележителен водопад Черното пръскало. Пътят е по течението на Стара река и след 10 минути трябва да се стигне до остър десен завой на реката. Там тя се пресича и се тръгва по първият пълноводен ляв приток. Тъй като малко хора знаят за мястото пътека липсва и дерето е тясно и трудно за обхождане, но десетина минути труд са малка цена за гледката на водопада, който се спуска величествено от петнадесет метра, разплисквайки свежест около себе си.

Друг кратък маршрут, тръгващ от хижата е до Вековния бор. До там води маркирана пътека, но неподдържана и доста стръмна. Непосредствено над хижата се намират Казаните. Те са впечатляваща поредица от падове, издълбали дълбоки вирове в самата скала.

Общото състояние на хижа Балкански Рози е значително подобрено през 2005, когато има реставрации и ремонти. Всички пътеки от нея към други обекти са подходящо маркирани, а и хижарите с удоволствие упътват всеки, решил да изследва прелестите на Балкана.

  • Хижи
Карлово - Забележителност хижа Балкански Рози - Снимка 1 Карлово - Забележителност хижа Балкански Рози - Снимка 2 Карлово - Забележителност хижа Балкански Рози - Снимка 3