3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Васил Левски

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Карлово
имейл:
телефон:
0035924110437

Хижа Васил Левски е двуетажна, голяма сграда, която може да побере до 80 души. Към нея е включено сезонно бунгало, с дванадесет места. Разположението е забележително - над водослива на двата начални притока на Стара река.

Разполага с външни санитарни възли – умивалните са и вътрешни. Хижата има баня, водоснабдена е, а също и електрифицирана от агрегат и ВЕЦ. Отоплението е с печки на твърдо гориво. Санитарните възли са външни , умивални - външни и вътрешни. На разположение на туристите са столова, кухня и лавка.

В съседство са множество прекрасни местности. Карловското пръскало е в непосредствена близост – двадесет минутен преход и прелестта на водопада се разкрива с размах. В района са и върховете Ботев и Костенурката, съответно на четири часа и час и половина път. За тези, които обичат да правят дълги преходи и да преспиват в различни хижи – система от пътеки свързва Васил Левски с хижите Добрила (4 часа), Хубавец (2 часа), Балкански рози (час), Плевен (5 часа), Рай (4.30 часа), Тъжа (7.30 часа през връх Ботев) и Мандрата (7.30 часа, през връх Ботев). Всички пътеки са маркирани, а хижарите биха упътили всеки, който се интересува от подробности за маршрутите.

Изходното място към хижата е от Карлово – отнема около 4.30 часа по маркирана пътека през хижа Хубавец.

  • Хижи
Карлово - Забележителност Хижа Васил Левски - Снимка 1 Карлово - Забележителност Хижа Васил Левски - Снимка 2 Карлово - Забележителност Хижа Васил Левски - Снимка 3