3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Дерменка

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Карлово
имейл:
dermenkaq@abv.bg
телефон:
00359888882000

Хижа Дерменка се намира на билото на централната част на Стара Планина, в Троянския Балкан, резерват „Стенето“. Сградата и е триетажна и масивна, побираща сто души. Разполага с хотелски етаж, в който има тридесет места – в туристическата част съответно 70. Санитарните възли и банята са вътрешни, а самата сграда е водоснабдена и електрифицирана с локално парно отопление. За разлика от доста други, Дерменка предлага на туристите кухня и ресторант със столова.

Посетителите могат да се извозват по всяко време на годината от Беклемето до хижата. През зимата се стига чрез извозване със снегоход Ратрак. Курсът е по 15 човека, отново от Беклемето. Пътят се поддържа въпреки това, така че е подходящ за любители на зимния туризъм.

Пешеходен маршрут има и от село Кърнаре. Той отнема три часа и половина, а за пътната обстановка през зимата е добре да се обадите на телефон 088/8882000. Пътят през Беклемето отнема три часа, а има и вариант за стигане от град Сопот. Той е четиричасов преход, който минава през седалкова въжена линия и горната лифтова станция от хижа Незабравка.

В съседство са множество туристически обекти като хижа Козя стена, на пет часа път, заслонът Орлово гнездо (час и половина) и хижа Добрила (три часа). Пътеките към тях, а и от изходните места са маркирани и могат лесно да бъдат проследени при добро време или с предварителни инструкции.

  • Хижи
Карлово - Забележителност Хижа Дерменка - Снимка 1 Карлово - Забележителност Хижа Дерменка - Снимка 2 Карлово - Забележителност Хижа Дерменка - Снимка 3