3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Добрила

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Карлово
имейл:
hija@dobrila.eu
телефон:
00359884102501

Хижа Добрила е разположена в седловината между върхът, чиито име носи и връх Левски (наричан още Амбарица), сред прелестта на Национален парк Централен Балкан. Сградата и разполага с петдесет места, с вътрешни санитарни възли, умивални и локално парно. Електрифицирана е от градската мрежа, а също така е и водоснабдена и разполага с ресторант и кухня, както и сателитна телевизия. Добрила е част от европейския маршрут Е3.

Хотел Добрила е разположен непосредствено до хижата. Той е голяма, нова сграда, която има централно отопление. Има 16 двойни стаи, като 8 са със собствени санитарни възли и бани. Останалите са с общи бани. Също като хижата предлага ресторант с българска кухня, бар и камина, която може да се ползва за чевермета (по предварително договаряне). В хотела има високоскоростна wi-fi мрежа, а също и сателитна телевизия. Това го прави подходящ за обучения, семинари и училищни екскурзии. Това е причина често да има семейни и бизнес празненства, сватби, рождени дни и тн.

Комплексът – хижата и хотела – предлага на посетителите превоз от Сопот с различни типове превозни средства. С джип – до 8 човека, с верижен снегоход Ратрак – също до 8 човека, а за любителите на адреналина – ATV и мотор. Също така е възможно да се пристигне с коне – също осигурени от комплекса.

Близо до хижата са два от най-забележителните резервати в Централен Балкан – „Стенето“ на северозапад и „Стара река“ на югоизток. По маркирани пътеки може да се стигне съответно до: хижа Дерменка (три часа), хижа Незабравка (40 минути), горната лифтова станция на седалков въжен лифт от Сопот (час), хижа Амбарица (три часа), хижа Васил Левски (четири часа и половина), връх Ботев (девет часа) и хижа Тъжа (12 часа през връх Ботев).

  • Хижи
Карлово - Забележителност Хижа Добрила - Снимка 1 Карлово - Забележителност Хижа Добрила - Снимка 2 Карлово - Забележителност Хижа Добрила - Снимка 3