3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Равнец

Price comment  Цена:
3.50
адрес:
Карлово
имейл:
телефон:
00359888287878

Хижа Равнец се намира в местността Чобански егрек. Сградата и е голяма и двуетажна, с капацитет от тридесет места с външни санитарни възли. Водоснабдена, но не електрифицирана, хижата се отоплява с печки на твърдо гориво. На разположение са туристическа кухня и столова. Хижата е отворена целогодишно и има постоянен персонал.

В съседство е местността Равнец, гънеща се по гърба на планината, намираща се на два часа преход, хижа Васил Левски на три часа, хижа Плевен на шест часа, заслон Ботев на четири часа и половина, хижа Рай на пет часа и половина и връх Ботев на четири часа и половина. Всички пътеки са маркирани, а до самата хижа Равнец може да се стигне от Карлово за два часа пеша по маркираната пътека през местност Орешака.

Пътеката за хижа Равнец започва от почивната станция Руска вила, която се намира в най-северния край на града. По дърветата около станцията има няколко табелки за хижата, а също и цветовете на маркировката. На Руска вила могат да се паркират автомобилите и след това се върви по павиран път до началото на пътеката. В началото и има дървена беседка, която може да служи за ориентир. От беседката към хижата водят две пътеки като западната е малко по-пряка, но по-стръмна от източната.

  • Хижи
Карлово - Забележителност Хижа Равнец - Снимка 1 Карлово - Забележителност Хижа Равнец - Снимка 2 Карлово - Забележителност Хижа Равнец - Снимка 3