3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Геопътека Задънен дол

Price comment  Цена:
адрес:
Карлуково
имейл:
телефон:
00359878253016

Геопътека „Задънен дол” е изградена в периода 2004 – 2006 година по проект към ФАР, направление „Развитие на българския екотуризъм”. Маршрутът се намира в околностите на село Карлуково, известни с невероятното разнообразие на карстовия си релеф. Едноименният каньон, през който се вие геопътеката, е характерен с отвесните си скални стени и десетките, може би дори стотици пещери, ниши и причудливи образувания.

Когато се разхождаме из каньона Задънен дол, имаме чувството, че се намираме в пчелна пита, защото входовете на пещерите в ерозиралата в продължение на милиони години скала буквално са през няколко метра. Тук се намират Задъненка (една от най-дългите пещери в целия Карлуковски регион) и Контрабаса („набедена” за най-красивата и впечатляваща), Овнарската пещера, която има огромен вход, Зиданка и още стотици други спелеоложки структури.

По своята същност Задънен дол е каньон със сравнително малки размери, отворен към долината на река Искър. Съвсем близо до него е разположен друг малък каньон, скътал в гънките си Проходна – една от най-известните и посещавани пещери в България. Геопътеката се намира на десния бряг на река Искър, започва до крайните къщи на Карлуково. В началото дълбочината на каньона е незначителна – само 3-4 метра, но постепенно ждрелото става все по-всечено, за да достигне няколко десетки метра в най-дълбоката си част.

Дори ако за момент забравим за пещерите, местността е изключително красива и живописна. Задънен дол е енциклопедичен пример за хилядите вариации, в които може да се развие карстовия релеф в течение на хилядолетията. Реката, която е издълбала причудливото ждрело, вече не съществува – долът се пълни с вода само при проливни дъждове. Геопътеката се вие по единия склон на каньона, достигайки на места няколко десетки метра височина. Изградени са доста мостчета, предлагащи невероятни панорамни гледки към ждрелото.

За да напуснете каньона трябва да се върнете по обратния път, защото той наистина е задънен – в края му има малко езерце, над което се издига отвесна скала, непреодолима без специална екипировка. Отправна точка за посещение на геопътека „Задънен дол” е Националният пещерен дом, разположен сред впечатляващия карстов релеф край Карлуково. До селото може да се стигне и с влак, но най-популярния начин е чрез автомобил, по шосето от общинския център Луковит.

Най-подходящите сезони за посещение на геопътека „Задънен дол” са късната пролет, лятото и ранната есен. По принцип маршрутът е преодолим и от групи с малки деца, но трябва да сте пределно внимателни, тъй като част от мостовете и парапетите не са в отлично състояние.

Карлуково - Забележителност Геопътека Задънен дол - Снимка 1 Карлуково - Забележителност Геопътека Задънен дол - Снимка 2 Карлуково - Забележителност Геопътека Задънен дол - Снимка 3