3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Пещера Проходна - Скален...

Price comment  Цена:
адрес:
Карлуково
имейл:
телефон:

В зависимост от предпочитанията на туристите или конкретните обстоятелства, за изходна точка на маршрута могат да бъдат използвани селата Карлуково и Румянцево (община Луковит, област Ловеч), както и главният път от общинския център за Карлуково, който минава в непосредствена близост до пещерата.

Със своите 365 метра и височина при входа от 56 метра Проходна е най-дългият пещерен тунел на територията на България. Друга характерна особеност на спелеоложката структура е, че тя е естествено осветена, благодарение на ерозионния скален феномен Очите на Бога (Окната), намиращ се на тавана на средната пещерна зала. Проходна е една от най-популярните пещери в България. Тя е обявена за природна забележителност през 1962 година и е използвана като снимачна площадка за няколко български и чуждестранни кино продукции.

Туристическата обиколка на пещерата продължава около половин час и спира дъха на посетителите с грандиозните мащаби на природните образувания. От Проходна трасето се насочва по добре различима пътека, която за около 1 час извежда до панорамна площадка, предлагаща забележителна гледка към виещата се в ниското река Искър, голяма част от карстовата околност на Карлуково и скалния феномен Провъртеника.

Той представлява висока десетки метри естествена варовикова кула, издигаща се на левия бряг на река Искър, на около километър от гара Карлуково. Малко под върха на скалата в продължение на милиони години ерозията, водата и ветровете са издълбали почти кръгъл отвор, на който тя дължи името си. Наоколо са разположени множество по-малки варовикови кули, което още повече отрежда централно място в пейзажа на Провъртеника. Поради факта, че слънчевите лъчи преминават през гореспоменатия отвор по време на зимното и лятното слънцестоене, някои изследователи допускат възможността скалата да е служела за древна обсерватория. Провъртеника е обявен за природна забележителност.

Оттук връщането до изходната точка става по същия маршрут. При желание вместо да слизате в Карлуково или да поемате направо за Луковит, можете да прекарате известно време в разположената наблизо хижа „Провъртеник”, намираща се на отсрещния спрямо скалата бряг на Искър. От нея се открива нова впечатляваща гледка към феномена и всеченото в скалите речно корито.

Преходът е лек, подходящ за туристи от всички възрастови групи и с не особено добра физическа подготовка. Можете да бъдете сигурни, че ви чака едно спиращо дъха изживяване, без да е нужно да полагате кой знае какви усилия…

  • Маршрути
  • Пещери
Карлуково - Забележителност Маршрут Пещера Проходна - Скален феномен Провъртеника - Снимка 1 Карлуково - Забележителност Маршрут Пещера Проходна - Скален феномен Провъртеника - Снимка 2 Карлуково - Забележителност Маршрут Пещера Проходна - Скален феномен Провъртеника - Снимка 3 Карлуково - Забележителност Маршрут Пещера Проходна - Скален феномен Провъртеника - Снимка 4