3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Светилище на нимфите и Афродита

Price comment  Цена:
адрес:
Каснаково
имейл:
tourism.haskovo@gmail.com
телефон:
+35938666444

Светилището на нимфите и Афродита се намира в живописна местност до село Каснаково, на няколко километра от Хасково. То е най-добре запазеното тракийско светилище в България. Издигнато е върху руините на древен култов център, възникнал около карстови минерални извори през ранножелезната епоха. Светилището представлява обширен комплекс, включващ множество сгради и голям амфитеатър. Според запазените надписи, то е построено в чест на водните нимфи и Афродита през II век от тракийския ветеран от римската армия Тит Флавий и неговата благоверна съпруга. В комплекса са включени също култови постройки и сгради за поклонниците. Трите минерални извора впечатляват с красивото си архитектурно оформление, а водите им са прочути с лечебната си сила. Освен храм, на това място се е намирала представителна резиденция заемаща площ от 250 м2, с открити в нея различни декоративни архитектурни елементи – мраморни цокли, капители, фрагменти от скулптури, луксозни керемиди, фрагменти от прозоречни стъкла и т.н. На запад от светилището, на близко намиращата се поляна, е регистрирана постройка, интерпретирана като театър. В нея вероятно са се провеждали различни представления и действия свързани с култа към почитаните богини. В непосредствена близост е била изградена и баня, която в римската епоха е имала не само хигиенни функции – любопитен факт е, че в императорските бани в Рим са били изграждани и библиотеки.

Всяка година на свещеното място се провежда събор на Възнесение Господне (Спасов ден), 40 дни след Великден. В изворите и около тях се оставят дарове, палят се свещи, коли се жертвено животно.

През 1968 г. светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково е обявено за паметник на културата от национално значение. В историческия музей на Хасково има изготвен макет на самия храмов комплекс, който би могъл да помогне на посетителите да си представят блясъка на този паметник. До светилището има навес с голяма маса и пейки, както и чешма с изворна вода. Поляната пък е чудесно място за игра за малките. Достъпът е свободен.

  • Светилища
Каснаково - Забележителност Светилище на нимфите и Афродита - Снимка 1 Каснаково - Забележителност Светилище на нимфите и Афродита - Снимка 2 Каснаково - Забележителност Светилище на нимфите и Афродита - Снимка 3 Каснаково - Забележителност Светилище на нимфите и Афродита - Снимка 4