3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Скока - Кашина

Price comment  Цена:
адрес:
Кашина
имейл:
tour_centre@abv.bg
телефон:
+35974630549

Водопад "Скока" е един от най-големите, най-красивите и най-причудливите природни забележителности в Южен Пирин планина. Известен е сред местното население като "Скоко", понеже буйните води на реката, след като укротят стремителния си бяг от Пирин планина, на поляната под Гарванова скала изведнъж правят стремглав скок и политат със страшна сила в дълбока двадесет метрова бездна.

Шумът от падащата водна стихия ехти надалеч в простора и наподобява тътен на отминаваща буря. Удрящите се в скалите буйни водни талази се разпръскват в ситна бяла мъгла и овлажняват и озонират околната шир. Местните жители го наричат още “Нашият малък Ниагара”.

Кашинците вярват, че вдишваният влажен въздух около водопада, примесен с дъх на здравец, риган и мащерка, дава сили на уморените, развеселява натъжените и помага на болните да забравят мъки и страдания.

Водите на водопада са много студени. Реката не е подходяща за къпане. Но въпреки това, всяко лято се намират смелчаци, които искат да се освежат в чистата и прозрачна вода на Кашинския водопад и да се скрият от летни горещини.

Кашина отстои североизточно на 30 км от общинския център Сандански, на 15 км от град Мелник и на 10 км от Роженския манастир. Водопадът се намира на около 2 км от село Кашина и до него се стига по пътека от селото, неподходяща за леки автомобили и обозначена с табелки. Пеша разтоянието се преминава за около 30-40 мин и е страхотна разходка сред невероятната природа.

  • Водопади
Кашина - Забележителност Водопад Скока - Кашина - Снимка 1 Кашина - Забележителност Водопад Скока - Кашина - Снимка 2 Кашина - Забележителност Водопад Скока - Кашина - Снимка 3