3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Килифарево - Исторически музей

Price comment  Цена:
3
адрес:
Килифарево, 11, ул. Петко А...
имейл:
rimvt@abv.bg
телефон:
+35962682511

Град Килифарево се намира на 11 км южно от Велико Търново. Историческият музей е разположен в Саралиевата къща - масивна двуетажна сграда във възрожденски стил, строена през 1850 г. Обявена за забележителен архитектурен паметник на културата от местно значение през 1991 г. В нея се раждат и живеят известните общественици Стою, Трифон и Тотю Саралиеви. Тук преминава и част от живота на Валентин Вълев – известен наш скулптор. Историческият музей в Килифарево е открит на 8 юни 1983 г. Чрез богат документален, снимков и веществен материал се представя най – ранната и средновековна история, епохата на османското владичество и Възраждането, материалната и духовна култура на населението в Килифарево и района.

Етнографската част от експозицията e разгърната в два плана: интериор на богато занаятчийско семейство от края на ХІХ в., в който съжителстват българският и европейският бит и интериор на традиционен селски бит също от ХІХ в.

Материалната култура и етнографските особености на района са изложени посредством открита експозиция в специално направени навеси в двора на къщата. В естествената си среда е разположен богат веществен материал от суровини, инструменти и производители на селското стопанство, транспорта и характерните занаяти за региона.

Впечатляваща е и представената голяма колекция от оброчни и надгробни плочи – истински шедьоври на каменната пластика от Възраждането.

В приземния етаж на къщата е оформена художествена галерия съдържаща различни картини, графики и скулптури.

Откриете ли Часовниковата кула в центъра на Килифарево, значи сте открили и музея. През уикенда музеят не работи.

Работно време: 09:00 до 17:30

Килифарево - Забележителност Килифарево - Исторически музей - Снимка 1 Килифарево - Забележителност Килифарево - Исторически музей - Снимка 2 Килифарево - Забележителност Килифарево - Исторически музей - Снимка 3